„БНТ представя“ филм за академик Благовест Сендов

Документалният филм „Алгоритъм на Сендов“ ще припомни на зрителите научните постижения на световноизвестния математик академик Благовест Сендов

12:01, 28.09.2022

На 28 септември (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1 портретната документална поредица „БНТ представя“ ще срещне зрителите с филма „Алгоритъм на Сендов“, който е едно припомняне за най-значимите и интересни постижения на математика с малко име „академик" - Благовест Сендов, който тази година щеше да навърши 90 години.

Талантлив учен и интелектуалец, трудолюбив и способен администратор, Сендов става най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор по онова време. Кариерата му се развива в интересните години, в които науката и технологиите стават двигател за съществени промени и в обществения живот.

За създаването на филма, част от поредицата „БНТ представя“, са съдействали Българската академия на науките, съпругата на Благовест Сендов и всичките му приятели, които са подбрали снимки и архиви от различни моменти от богатата му на събития кариера.

Режисьор на „Алгоритъм на Сендов“ е Ралица Димитрова.

Гледайте филма за Благовест Сендов „Алгоритъм на Сендов“ на 28 септември от 21:00 часа по БНТ 1

За поредицата

„БНТ представя“ е портретна документална поредица, в която зрителите се срещат с някои от най-емблематичните имена на българската история, духовност и култура. Уникален архив и вълнуващи изповеди, пътешествие из богатия творчески път на най-известните български актьори, режисьори, музиканти, писатели и др.

Повече за предаването

Последвайте ни във Facebook

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад