„БНТ Представя“ филм за Цветан Марангозов

Документална продукция за живота и творчеството на „писателят-дисидент“ Цветан Марангозов по БНТ 1

16:53, 05.04.2022
„БНТ Представя“ филм за Цветан Марангозов

В сряда (6 април) от 21:00 ч., поредицата „БНТ Представя“ по БНТ 1 ще излъчи филм за „писателят-дисидент“ Цветан Марангозов.

Продукцията за Цветан Марангозов на „БНТ Представя“, показва на зрителите драматични и динамични истории за живота и творчеството му. През 1950 г. писателя издава романа „Безразличният“, разказващ за разпада на буржоазна София след идването на комунизма, а след това емигрира в Германия. Там става част от немската нова вълна в киното с късометражните си филми, а като видео артист и композитор с навлизането на технологиите започва да експериментира с нови звуци и възможности. В Германия става част от местния културен елит и е близък приятел с личности като Вим Вендърс и Фасбиндер. Животът на Марангозов е изпълнен с множество сътресения – преживява бомбардировките на Берлин по време на Втората световна война, но се завръща в България и става свидетел и на бомбардировките над София, а след това и на политическите убийства след 9 септември. Динамичната му съдба продължава с много премеждия като живот в детски дом, затвори, вербуване от ДС. Режисьор на документалната продукция е Ралица Димитрова и оператор е Пламен Герасимов.

Гледайте епизод от поредицата „БНТ представя“ за Цветан Марангозов на 6 април (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1

За поредицата

„БНТ Представя“ е портретна документална поредица, в която ви срещаме с някои от най-емблематичните имена на българската история, духовност и култура. Уникален архив и вълнуващи изповеди, пътешествие из богатия творчески път на най-известните български актьори, режисьори, музиканти, писатели и др.

Повече за предаването: https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-284010news.html

YouTube Channel®: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltwMuBJ_NcSFoNnlf9tIQUiT

Facebook: https://www.facebook.com/BNTpresents/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад