„БНТ Представя“ филмът „Ангелът на Заберски“

Премиерата ще се излъчи на 20 ноември от 21:00 часа по БНТ 1

„БНТ Представя“ филмът „Ангелът на Заберски“

На 20 ноември (събота) в епизода на документалната поредица „БНТ Представя“ зрителите ще се запознаят от по-близо с известните композитори и музиканти баща и син Заберски.

Филмът е създаден по повод 90 години от рождението на проф. Ангел Заберски, които се навършват през тази година. В продукцията на БНТ телевизионната публика ще види кадри с композитора и неговата съпруга, които споделят за живота си, изцяло отдаден на музиката. Режисьор на „Ангелът на Заберски е Ники Василев.

„Красивата мелодия и без текст е поезия“, разказва Заберски-баща в архивни кадри на БНТ, в които участва и певицата Йорданка Христова. „Всичките му песни са ми любими, не само тези, които е писал за мен”, споделя певицата Маргарита Радинска.

„С татко не сме се борили за пианото“, споделя Ангел Заберски-син, който започва да свири от 6-годишен, но не е бил е от най-примерните деца. „Заглеждах момичетата и бягах от училище, но баща ми разбра и ме предупреди – в трамвайното депо винаги се търсят хора, които да работят.” Така още в училище Заберски-син се заявява като музикант, силно повлиян както от класическото си образование, така и от модерната музика, която се слуша в дома им.

Специално за „БНТ Представя” Ангел Заберски-син открехва вратата на своя музикален ден, изпълнен с творчество и концерти. Зрителите ще го видят и на сцената, и зад кулисите, и на летните му концерти по време на Sofia Summer fest, Bansko Jazz Fest, Аполония, както и на представянето на най-новия албум на триото Ангел Заберски в НДК.

Гледайте поредицата „БНТ представя“ в събота, 21:00 ч., по БНТ 1

За поредицата:

Документалната поредица „БНТ представя“ създава запомнящи се образи на личности, на които дължим напредък и достижения в духовната сфера, откроява създаденото от тях и дава пример за отдаденост и мисия. В поредицата ще видите хора на изкуството и културата, учени, спортисти и др., които имат актуална, общественозначима дейност в момента и са в разцвета на творческия си и интелектуален потенциал.

Кампании Виж повече