„БНТ представя“ – Патриарх Евтимий

В главната роля – известният актьор Любомир Бъчваров

16:53, 29.10.2021
„БНТ представя“ – Патриарх Евтимий

На 30 октомври (събота) в епизода на документалната поредица „БНТ представя“ зрителите ще се запознаят от по-близо с един от най-големите български книжовници и духовници на Второто българско царство – Патриарх Евтимий Търновски.

Историческите възстановки от живота на Патриарх Евтимий са заснети в Архитектурно-музеен резерват Царевец, Патриаршески манастир „Света Троица“, Килифаревски манастир „Рождество Богородично“.

В ролята на Патриарха се превъплъщава известният актьор Любомир Бъчваров. Изиграл безброй театрални и филмови запомнящи се роли на българската и световна сцена. Познат е на публиката от: „Семейство Калинкови“, „Капитан Петко войвода“ и още много други, както и в едни от последните и хитови сериали – „Под прикритие“ и „All inclusive“.

Във филма участват Великотърновският митрополит Григорий и историкът проф. Пламен Павлов, които разказват за личността и делото на Патриарх Евтимий.

Сценарист и режисьор на телевизионната продукция е Димитър Шарков. Кадрите на забуления в мъгла Царевец, красивите гледки от манастирите „Света Троица”, Килифаревския манастир и импресиите от природните кътчета край Велико Търново са дело на оператора Николай Илиев и дрон оператора Иво Чомаков.

Два дни преди Денят на народните будители на 1 ноември, зрителите на БНТ ще се насладят и ще се просветлят с подробно разказаната история на един от най-значимите будители в българската история и просвета.

Гледайте предаването „БНТ представя“ в събота, 21:00 ч., по БНТ 1.

За предаването

Документалната поредица „БНТ представя“ създава запомнящи се образи на личности, на които дължим напредък и достижения в духовната сфера, откроява създаденото от тях и дава пример за отдаденост и мисия. В поредицата ще видите хора на изкуството и културата, учени, спортисти и др., които имат актуална, общественозначима дейност в момента и са в разцвета на творческия си и интелектуален потенциал.

Повече за предаването: https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-284010news.html

YouTube Channel®: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltwMuBJ_NcSFoNnlf9tIQUiT

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад