„БНТ Представя” – „Разговор с учителя”

Портретен документален филм, посветен на проф. Никола Георгиев

20:51, 10.12.2021
„БНТ Представя” – „Разговор с учителя”

В новия епизод от поредицата „БНТ Представя“ на 11 декември /събота/, – зрителите ще видят филмът „Разговор с учителя“. Портретен документален филм в 54 минути, посветен на един от най-изтъкнатите български интелектуалци, литературоведът и много обичан от поколения студенти проф. Никола Георгиев.

Професорът е автор на редица книги - върхове на литературната наука, носител е на Хердерова награда, и е дългогодишен ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянска филология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Във филма негови ученици и колеги споделят истории от студентските години и съвместната им работа, които се превръщат в увлекателен разговор с блестящия учен, запомнен със свободата на духа си, както с и таланта да събужда стремеж към нея у всички.

Режисьор и сценарист на документалната продукция е Юрий Дачев, а оператор е Николай Илиев. Прозренията, парадоксите, предизвикателствата на проф. Георгиев, проблясват от съхранените телевизионни архиви, припомнят мъдростта и обаянието му и изграждат портрета на една изключителна личност със силно присъствие и неспокоен дух, който ни заразява и днес.

Във филма участват проф. Галин Тиханов, проф. Огнян Ковачев, доц. д-р Бойко Пенчев, доц. д-р Йордан Ефтимов, доц. д-р Добромир Григоров, Сава Славчев, Емил Кошлуков, Владимир Игнатов, Надежда Станева, Емма Сисоева, Иван Звънчаров.

Гледайте поредицата „БНТ представя“ на 18 декември, събота от 21:00 ч., по БНТ 1

За поредицата

Документалната поредица „БНТ представя“ създава запомнящи се образи на личности, на които дължим напредък и достижения в духовната сфера, откроява създаденото от тях и дава пример за отдаденост и мисия. В поредицата ще видите хора на изкуството и културата, учени, спортисти и др., които имат актуална, общественозначима дейност в момента и са в разцвета на творческия си и интелектуален потенциал.

Повече за предаването: https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-284010news.html

YouTube Channel®: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltwMuBJ_NcSFoNnlf9tIQUiT

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад