„БНТ представя“ се завръща с 5-ти сезон и нови 16 истории за личности с вечни имена

Новият сезон на поредицата започва с филма „Думите и мълчанието на поета Атанас Далчев“ на 1 февруари по БНТ 1

15:27, 31.01.2023
„БНТ представя“ се завръща с 5-ти сезон и нови 16 истории за личности с вечни имена

Портретната документална поредица „БНТ представя“ слага началото на 5-ти сезон с филма „Думите и мълчанието на поета Атанас Далчев“ на 1 февруари (сряда) по БНТ 1 от 21:00 ч.

Атанас Далчев е един от най-обичаните български поети, един от най-изтъкнатите ни преводачи. Поезията му звучи вълнуващо и до днес, всяко негово стихотворение е определяно като малък философски трактат. Новият филм от поредицата „БНТ представя“ се потапя в света на Далчев днес не само чрез неговата изкусна поезия, но и чрез важните моменти от неговия живот и ярките спомени на най-близките му хора. „Думите и мълчанието на поета" е с режисьор и сценарист Димитър Шарков, оператор Пламен Герасимов. Във филма участват дъщерите на поета Виктория и Райна Далчеви, внукът му Теодор Игнатов, Михаил Неделчев, Божидар Кунчев и др.

В нови сезон зрителите на обществената телевизия ще могат да се потопят в света на още уникални личности като писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов, световната рекордьорка Стефка Костадинова, цигуларят Минчо Минчев. Филмите са не само биографични, за най-важните етапи в живота на тези забележителни българи, но зрителите ще разберат и каква е тяхната формула за успех и от къде черпят вдъхновение.

Този 5-ти сезон ще има 16 епизода, които ще бъдат излъчат до края на месец май. Следващият епизод ще бъде за актрисата Славка Славова, която има вънуваща кариера на сцената и интересен живот, от който самият Валери Петров е вдъхновен за пиесата „Театър, любов моя“. Екипът на продукцията ще влезе зад кулисите на Софийската опера и балет, където заедно с директора и оперния режисьор акад. Пламен Карталов ще усети магията на операта – от репетициите, през строежа на декорите, костюмите, до това как се управлява успешно една толкова сложна културна институция. Филмът за друга знакова фигура - политикът Димитър Пешев и неговата роля за спасяването на българските евреи – една доста трудоемка и полемична тема, ще бъде излъчен през месец март, когато се честват 80 години от спасяването на българските евреи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад