„БНТ представя“ Захари Жандов

Обществената телевизия ще излъчи документалния филм „Бай Захари“, посветен на самоукия режисьор, чиито филми го отвеждат до най-големите международни фестивали

„БНТ представя“ Захари Жандов

В събота (16 октомври), от 21:00 ч., БНТ 1 ще излъчи епизод от поредицата „БНТ Представя“ - „Бай Захари“. Филмът е посветен на 110-та годишнина от рождението на Захари Жандов, един от основоположниците на българското документално и игрално кино. Режисьор на филма е Олег Ковачев, а оператор – Свилен Боянов.

Макар и самоук творец, Захари Жендов постига редица международни отличия. Неговата работа го отвежда до Фестивала в Кан и му носи първото международно отличие за българското кино – голямата награда за документален филм на фестивала във Венеция за филма „Хора сред облаците“.

Във филма за Захари Жандов, „Бай Захари“, зрителите ще научат интересни факти за живота и работата му. Актрисата Гинка Станчева разказва за спомените си от снимките на филма „Земя“ и участието на филма в конкурсната програма на фестивала в Кан – първият български филм, стигнал до официалната селекция. Тя разказва и впечатляващата история, в която се поява на червения килим в българска носия. Бойка Велкова се връща в спомените си за снимките на филма „Боянският майстор“, за това как Захари Жандов я избира и за жертвите, които е дала в името на тази роля. Проф. Вера Найденова и проф. Божидар Манов представят творчеството на самоукия режисьор, успехите и новаторството му в българското кино, личността Захари Жандов и всеотдайността, с която е помагал на младите.

Гледайте предаването „БНТ представя“ в събота, 21:00 ч., по БНТ 1.

За предаването
Документалната поредица „БНТ представя“ създава запомнящи се образи на личности, на които дължим напредък и достижения в духовната сфера, откроява създаденото от тях и дава пример за отдаденост и мисия. В поредицата ще видите хора на изкуството и културата, учени, спортисти и др., които имат актуална, общественозначима дейност в момента и са в разцвета на творческия си и интелектуален потенциал.

Повече за предаването: https://bnt.bg/news/bnt-predstavya-284010news.html


YouTube Channel:https://www.youtube.com/playlist?list=PLGCzxbT2dltwMuBJ_NcSFoNnlf9tIQUiT

Кампании Виж повече