„БНТ представя“: „Животопис на Димитър Пешев“ – филм, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи

Гледайте на 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

16:37, 06.03.2023
„БНТ представя“: „Животопис на Димитър Пешев“ – филм, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи

На 8 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната документална поредица на обществената телевизия „БНТ Представя“ гледайте филма „Животопис на Димитър Пешев“, посветен на кариерата на българския юрист и политик, изиграл ключова роля за спасяването на почти 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Във филма, създаден по повод 80 години от спасяването на българските евреи, участват историците проф. Веселин Методиев, проф. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, доц. Ангел Джонев – основател на къщата музей „Димитър Пешев“ в град Кюстендил. Режисьор на документалната лента е Галина Д. Георгиева, сценарист е Иво Иванов, а оператор e Георги Челебиев. Те надникват в тетрадките на Димитър Пешев, в личните му спомени и в документите, съхранени през годините, за да обрисуват в детайли фигурата на политика, неговото издигане до подпредседател на 25-ото Народно събрание, както и тежките изпитания, през които преминава след края на войната.

„Историята на политика Димитър Пешев не може да се сравнява с тази на хора като Оскар Шиндлер или с тази на много праведници в цяла Европа, които се ангажират със своя алтруизъм да спасят стотици евреи, обречени на смърт. Историята на Пешев има друго измерение, тя е по-голяма. Историята на Пешев е по-дълбока.

Пешев не е бил просто добър човек, който е действал вътре в обществото, опитвайки се да се противопостави на злото, а е човек от високите етажи на държавата, който използва докрай цялата своя власт, за да направи онова, което никой друг политик от Оста никога не е пожелавал да направи“ - с тези думи на италианския историк и журналист Габриеле Нисим започва филмът „Животопис на Димитър Пешев“ от поредицата „БНТ представя“, който зрителите могат да гледат тази сряда от 21:00 ч. по БНТ 1.

Последвайте „БНТ представя“ във Facebook и YouTube


Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад