„Дневник на антарктическия стопаджия“ е „В кадър“ по БНТ 1

Стари ленти от миналия век обещават вълнуващо пътуване. С тръпката на откривателство, с втурване в неизвестното, с куража на пионерите.

18:32, 11.03.2022
„Дневник на антарктическия стопаджия“ е „В кадър“ по БНТ 1

Тази неделя (13 март) в 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ гледайте „Дневник на антарктическия стопаджия“. Филмът показва неизлъчвани досега кадри от първата експедиция на българи в Антарктида, открити случайно от проф. Христо Пимпирев при пренасянето в новия офис на Антарктическия институт в Софийския университет.

Преди 35 години, когато тръгва като част от британска антарктическа експедиция, проф. Христо Пимпирев взима със себе си и камера „Красногорск“, която заедно с лентите тежи цели 20 килограма.

„За тази експедиция съм чувала само истории, винаги съм се опитвала да си представя първите стъпки. Затова когато професорът се обади с молба за помощ лентите да оживеят отново, веднага разбрах, че това ще е приключение. Това са образи и места, които никой не е виждал от тогава. Слава богу, лентата е в отлично качество и образите наистина оживяват. След 35 години, сега ще намерят своята публика“, споделя авторката на филма Мария Чернева.

„Но покрай работата си по този филм, се разрових дълбоко в архивите и на БНТ. И тук намерих още една прелюбопитна лента. Недовършен и неизлъчен филм, който разказва за подготовката на първата експедиция. Защо не е излъчен този филм – дори участниците в него не знаят. Старата лента ни даде повод да отидем на кораба, който има мисията да промени значително работата на полярните ни изследователи, които до този момент се чувстват като антарктически стопаджии“, разкрива още Чернева.

Освен Мария Чернева, по филма „Дневник на антарктическия стопаджия“ работят операторката Анна Андреева и режисьорката Ема Константинова, а монтажът е дело на Ара Хугасян.

Репортажите на журналистите от БНТ, излъчени в предаването „В кадър“, са отличени с множество филмови и журналистически награди – конкурса за телевизионна журналистика в „Свети Влас“, медийния фестивал „Българската Европа“, журналистическия конкурс „Смели репортери“, Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, Националния фестивал за документално кино „Златен ритон“, конкурса за документално кино „София филм фест“, фестивала „Мтел Медиа Мастърс“, конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова“, фестивала „Културно и историческо наследство“.

Отличия получават и на редица международни фестивали – за музикални филми и програми „Николай Гяуров“, „Детектив фест“ в Москва, фестивал за документални филми „Балфест“, Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“ в Балчик. Работата на журналистите, които стоят зад поредицата „В кадър“ е наградена и от Министерство на здравеопазването, Министерството на културата, СБЖ, на конкурса за журналистика „Джеймс Баучър“ на Посолството на Ирландия, конкурса „Достойните българи“ и Фондация "Работилница за гражданско общество".

Гледайте „В кадър“ всяка неделя от 19:30 ч. по БНТ 1 и „Следите остават“ - всяка последна неделя на месеца от 19:30 ч.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад