„Един човек“ – дигиталният „свидетел“ на новото време в „ART Детектив“

13-метровата арт инсталация на Венелин Шуроло неминуемо напомня за преходността на живота

12:13, 14.05.2021
„Един човек“ – дигиталният „свидетел“ на новото време в „ART Детектив“

Дигиталното и публично изкуство са в темата на четвъртия епизод на подкаста на БНТ, посветен на култура и изкуство - „ART Детектив“. Водещата Симона Кръстева се среща с Венелин Шурелов - автор на атрактивната 13-метрова арт инсталация „Един човек“, разположена на място на бившия мавзолей срещу Художествената галерия.

Арт инсталацията е част от проекта Earth Cam (водеща мрежа от уеб камери за предаване на живо за туризъм и развлечения) и е единствената локация, която е избрана и одобрена за цяла България. Като дигитален „свидетел“ на новото време, инсталацията отразява всичко случващо се наоколо. Записите върху фигурата се изтриват и се сменят на всеки няколко часа, за да напомнят за преходността на съществуването и непрекъсната промяна.

Венелин Шурелов умее да смесва реалности и да преплита дигиталното с физическото. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма за „Дигитални изкуства“, организатор на фестивал за „Дигитално изкуство“ и има зад гърба си редица изложби, участия, награди и какво ли още не. В четвърти епизод на „ART детектив“, той разказва за процеса на изграждане на „Един човек“ за ролята на изкуствено създадения интелект и какво е бъдещето на публичното изкуство.

Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.

Слушайте епизод 4 на „ART Детектив“ с Венелин Шурелов ТУК

Гледайте епизод 4 на „ART Детектив“ с Венелин Шурелов ТУК

Всички епизоди на поредицата „ART Детектив “ са достъпни за слушане, както на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ .

Последвайте официалният You Tube канал на БНТ:
https://shorturl.at/hLW34

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ:
Spotify: https://rb.gy/tmr363
Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp
Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje
Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад