„Хоризонти 2022“ - за достойнството, културата и развитото общество

16:13, 03.06.2022
„Хоризонти 2022“ - за достойнството, културата и развитото общество

Първата галавечер, организирана от списание „Мениджър“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев, събра бизнес елитът на страната на важен разговор за бъдещето ни като нация

Можем да постигнем развито общество, само ако гледаме на културата като на едно общо пространство – не като география, а като дълбоки пластове и процеси, които се разгръщат в обществото. Това заяви президентът на Република България Румен Радев по време на първата галавечер „Хоризонти“, организирана от списание „Мениджър“. Специален гост-лектор на събитието под надслов „Култура и развито общество“ бе изтъкнатият испански мислител, философ и драматург Хавиер Гома Лансон.

Целта на събитието бе да събере най-влиятелните предприемачи и бизнес лидери в страната, много от които са били финалисти и носители на титлата "Мениджър на годината" от началото на конкурса досега и да покаже как бизнесът и културата у нас могат да работят заедно, за да създадат по-добро общество.

„Обединяващото културно пространство на такова общество се състои от образование, наука и технологии“, отбеляза още в приветствието си към гостите на галавечерта Румен Радев.“ То кара хората, населяващи една територия да се превърнат от население в народ, в нация. Когато дори един елемент от това пространство е в упадък, то неминуемо влече цялото общество към упадък. Затова трябва да сме много наясно какви са елементите и крехките баланси в изграждане на това културно пространство, така че то да ни води към развито общество“, каза още Радев.

„Технологиите убиват идеологиите“, заяви известният български писател и носител на Наградата за литература на Европейския съюз Георги Бърдаров, който бе модератор на официалната част, включваща лекция и на Хавиер Гома, последвана от дискусия с участието на държавния глава и испанския философ по предварително зададени въпроси от поканените гости на вечерята.

„Живеем в тревожно време, но аз го определям като най-благодатното в човешката история. Всеки ден, минута и секунда ни дава много възможности. Ние сме в епохата на знанието, изкуственият интелект и дигиталните технологии.“, подчерта Бърдаров. По думите му единствено от нас зависи дали ще изберем пътя на страха от промените или пътя на прогреса и новите възможности.

„Едно успешно обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и стабилна бизнес екосистема“, заяви издателят на списание „Мениджър“ Александра Мирчева, която с думите си постави начало на събитието. „Създадохме „Мениджър“, за да развием нашето общество и бизнес, както и да подкрепим разширяването на гласа им пред света. За нас е изключително важно да гледаме с положителна перспектива към съдържанието, което публикуваме, и да говорим за прогреса в обществото“, каза тя. „Изборът на днешната тема е свързан с нашата мисия, която следваме вече 24 години. Вярваме, че едно успешно обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и стабилна бизнес екосистема. По тази причина днес слагаме фокус върху развитието на обществото и културата. Националната култура влияе пряко на нашите управленски отношения и на практиките, с които управляваме човешкия капитал. По подобен начин крос-културните влияния въздействат върху хората – техните възприятия. поведение и очакване за социална справедливост. Именно тук е дълбоко вграден бизнесът, включително участвайки в решаването на сложни морални проблеми, които ни заобикалят“, добави г-жа Мирчева.

В речта си държаният глава Румен Радев заяви, че за него е голямо удоволствие да види пълна зала с хората, които са не просто част от гръбнака на българската икономика, а и които със своята дейност задават в голяма степен посоката и силата на обществените процеси. „Всичките ни виждания в различни формати досега са били на развитието на бизнеса, технологиите, дигитализацията, на науката на мениджмънта и изкуството на лидерството. Ако погледнем реално на процесите в тяхната цялост, трябва да осъзнаем, че културата е водеща, особено ако искаме да имаме развито общество“, заяви държавният глава. Той заяви, че трябва да имаме ясна дефиниция и за понятието култура“, посочи Радев. „Основният елемент в една култура е езикът. Езикът като съвкупност от думи. Напоследък една дума се употребява все по често – кризи. Икономическа, социална, здравна, военна, духовна. От криза се излиза с ясна посока и с единение в обществото. Това единение може да бъде силно, само ако почива на споделени ценности, нагласи и вярвания“, добави Радев.

Специалният гост на галавечерта Хавиер Гома пък обърна внимание, че най-важното в икономиката са стимулите. „Ако икономиката установи система от стимули, то е защото хората имат система от желания, които трябва да бъдат задоволени. Икономиката се стреми да задоволи тези желания, но тя нито ги формира, нито ги създава. Това е задача на културата и по-специално на философията. В този смисъл философията върви преди икономиката“, добави той. Философът дефинира лекцията си пред присъстващите като един опит да се събуди у слушателя желанието за негово достойнство и така един ден удовлетворяването на това желание да мине в категорията на икономически стимул. „Моето понятие за достойнството е, че то е едно изключително качество, заради което неговият притежател заслужава уважение, поясни Гома.

Хавиер Гома и президентът Румен Радев отговориха и на въпроси свързани с темата на събитието и изпратени от гостите на галавечерта. Въпросите засягаха важни теми като пресечната точка между държавата и бизнеса, ролята на медиите, културата на дарителството в България и по света.

На въпроса „Каква би могла да бъде нашата съпротива срещу подкопаването на културните ценности в едно все по-отчуждено общество, потопено в море от кризи? Какъв е полезният ни ход в тази ситуация“, Румен Радев отговори с думите: „В криза ние трябва да имаме ясна посока. Посоката се задава от ценностите, а те се оформят от културата и просветата. Изключително важно е да работим за тези ценности. Трябва да има съпричастност“.

„Всяка истинска култура има устойчивост към несправедливостите“, отговори на свой ред Хавиер Гома.

Гостите на галавечерта имаха възможност да чуят музикалните изпълнения на младите български таланти – цигуларите Мартин и Александър Зайранови.

Генерален спонсор на „Хоризонти 2022“ : Avendi с брандовете Johnnie Walker; Perrier; Levent; Enira

Основен спонсор на галавечерта: UniCredit Bulbank

Събитието се осъществи с подкрепата на: JTI; Метрореклама

Медийни партньори: БНТ; БНР; bTV Media Group, БТА, Нова Броудкастинг Груп

Фотографи: Николай Дойчинов и Христо Христов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад