„Корабокрушението. Вера Су и старите пробойни“ е „В кадър“ по БНТ 1

Екипът на БНТ получи ексклузивен достъп до първия оглед на кораба Вера Су на сухия док на пристанище Варна. Филмът представя детайли от разследването и се опитва да изясни причините за една от най-тежките морски катастрофи у нас

16:35, 04.03.2022
„Корабокрушението. Вера Су и старите пробойни“ е „В кадър“ по БНТ 1

Тази неделя (6 март) в 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ гледайте „Корабокрушението. Вера Су и старите пробойни“. Екип от Регионалния телевизионен център на БНТ във Варна, с автор Петър Дойкински и режисьор Мариета Бобева, проследява цялата операция по спасяването на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“, разкривайки всички неясноти около инцидента. И най-вече – успява да извади наяве пробойните - буквално, тези по дъното на кораба и преносно – тези в системата за морско спасяване на нашата страна.

Плавателният съд, натоварен с азотен тор, който изправи родното Черноморие пред екологична катастрофа, вече е качен на сух док и екипът на БНТ присъства на първия оглед. Зрителите за първи път ще успеят да видят дъното на кораба и щетите нанесени по плавателния съд, както и анализът на разследващите след този оглед. И докато разследващите органи правят своите изводи за причината за корабокрушението, авторите на филма анализират всички предпоставки за липсата на своевременна реакция и невъзможността да се реагира бързо, за организацията на морското спасяване у нас, както и за нуждата от промяна на морското трасе.

Репортажите на журналистите от БНТ, излъчени в предаването „В кадър“, са отличени с множество филмови и журналистически награди – конкурса за телевизионна журналистика в „Свети Влас“, медийния фестивал „Българската Европа“, журналистическия конкурс „Смели репортери“, Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, Националния фестивал за документално кино „Златен ритон“, конкурса за документално кино „София филм фест“, , фестивала „Мтел Медиа Мастърс“, конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова“, фестивала „Културно и историческо наследство“. Отличия получават и на редица международни фестивали – за музикални филми и програми „Николай Гяуров“, „Детектив фест“ в Москва, фестивал за документални филми „Балфест“, Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“ в Балчик. Работата на журналистите, които стоят зад поредицата „В кадър“ е наградена и от Министерство на здравеопазването, Министерството на културата, СБЖ, на конкурса за журналистика „Джеймс Баучър“ на Посолството на Ирландия, конкурса „Достойните българи“ и Фондация "Работилница за гражданско общество".

Гледайте „В кадър“ всяка неделя от 19:30 ч. по БНТ 1 и „Следите остават“ - всяка последна неделя на месеца от 19:30 ч.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад