„Реквием на Габриел Форе“ ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея „Земята и хората“

„Реквием на Габриел Форе“ ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея „Земята и хората“

В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще посвети специален концерт на един от именитите диригенти Михаил Милков. Той ще се състои на 9 февруари, от 19.00 часа в Националния музей „Земята и хората“.

Повече от 40 години маестро Милков ръководи емблематичния състав на Радиото, а през 2023 година се навършват 100 години от рождението на диригента. С него Смесеният хор на БНР записва стотици творби от български и чуждестранни автори, които се пазят в Златния фонд, като част от уникалното национално музикално наследство.

Сред впечатляващите скъпоценни експонати в музея „Земята и хората“ ще прозвучи и едно от най-ценените и вдъхновяващи произведения - Реквиемът на Габриел Форе. Уникално произведение в много отношения сред други от този жанр. Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон. Необичайно за този жанр е преобладаващото присъствие на светлинните образи. Акцентът се прехвърля от идеята за неизбежността на смъртта към образите на безкрайния живот, триумфа на светлината и любовта.

Солисти в Реквиема ще бъдат Ева-Перчемлиева-Тъканова /сопран/, Йосиф Славов /баритон/ и Благовеста Ангелова /орган/.

Програмата включва също творби от Букстехуде, Дуранте, Бах, Брамс и др.

Билети са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад