„ Шивачки“ – филмова драма от Людмил Тодоров по БНТ 1

Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска влизат в ролята на три момичета от провинцията, готови на всичко, за да сбъднат мечтите си в големия град

14:46, 15.03.2022
„Шивачки“ – филмова драма от Людмил Тодоров по БНТ 1

На 20 март (неделя) от 21:00 ч., БНТ 1 ще излъчи драмата „Шивачки“ в неделната поредица „БГ киновечер“.

„Шивачки“ разбулва историята на три момичета от провинцията – Дора, Елена и Катя. Едва 20-годишни, бягат от безработицата в провинцията и пристигат в столицата да търсят работа и разбира се - любовта. Единственото, което умеят е да шият, но когато разбират, че никой не търси шивачки, те са готови да приемат всякаква работа. Борят се да оцелеят в една враждебна среда, която се опитва да прекърши невинните им и чисти представи за живота и да им наложи своя морал. Филмът се фокусира върху опитите на новото поколение да оцелява в съвременността - трагични и комични, симптоматични и емблематични герои на днешния ден. Млади, талантливи, активни и невинни, оценявани не по качества и достойнства, а по тънката летва на оцеляването, по приспособимостта към недостатъците и неуязвимостта от пороците в обществото. Борбата им да оцелеят е твърде трудна. Едно от тях става любовница на сводник, второ се забърква в любовен триъгълник и прави опит за самоубийство, а третото - повежда борба, за да спаси двете си приятелки.

Шестият Фестивал на българското кино в Ню Йорк през април 2008 г. е открит с филма „Шивачки“. Лентата печели 5 награди - най-добър игрален филм, режисура и сценарий на Людмил Тодоров, операторска работа на Емил Христов и най-добра актриса на Елен Колева от Годишните филмови награди на Националния филмов център за 2007 г.

Сценарист и режисьор на „Шивачки“ е Людмил Тодоров, оператор Емил Христов, музика Антони Дончев и художник Георги Тодоров. В ролите зрителите ще видят Александра Сърчаджиева, Елен Колева, Виолета Марковска, Асен Блатечки, Филип Аврамов, Гергана Стоянова, Нона Йотова, Юлиан Вергов, Йоана Буковска.

Гледайте „БГ киновечер“ всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад