139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

21:06, 06.09.2024

Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост. Това каза държавният глава Румен Радев, който участва в Пловдив в тържественото отбелязване на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Той подчерта, че за него е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив, където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост - на 6 септември 1885 г. над Пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза Радев.

Вече 8 хил. години Пловдив е на картата на Европа и неслучайно е титулуван като един от най-старите живи градове в света. В Античността той е столица на римската провинция Тракия“. И запазените до днес театър, стадион, раннохристиянски базилики са символи на културно-историческото наследство, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

По време на Възраждането той е оня светилник на националния дух, от който се запалва и разгаря искрата за борбата за православна църква, просвета и национално-освободително движение. Пловдив е духовен център и веднага след освобождението, допълни той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад