5 причини да гледаме отново комедийната класика „Баш майсторът“ по БНТ 1

12:06, 19.05.2022
5 причини да гледаме отново комедийната класика „Баш майсторът“ по БНТ 1

На 21 май (събота) от 14:00 ч. БНТ 1 ще излъчи емблематичната българска комедия „Баш майсторът“. Приключенията на хитрия майстор Рангел Лелин се развиват в няколко епизода: „Баш майсторът“, „Баш майсторът на море“, „Баш майсторът на екскурзия“, „Баш майсторът фермер“ и „Баш майсторът началник“. Филмовата поредица може да гледате всяка събота от 14:00 ч. по БНТ 1. Въпреки че зрителите многократно сте гледали отличителния филм, ето 5 причини да го направите отново.

1. Изключителното превъплъщение на Кирил Господинов

Едва ли можем да си представим друг актьор в ролята на баш майстора освен Кирил Господинов. Любопитен факт за него е, че когато заедно с Невена Коканова кандидатстват в тогавашния ВИТИЗ, дълго време не ги приемат, тъй като по това време все още нямат дипломи за средно образование.

2. Много хумор и култови реплики

„Баш майсторът“ е сред онези телевизионни заглавия, които гарантирано ще ни накарат да се забавляваме пред малкия екран. Сценарият на филма, дело на Атанас Мандаджиев, изобилства от много хумор и култови реплики, които ще останат завинаги в историята на българското кино.

„Прасето е животно - иска грижи.
- из „Баш майстора фермер““;

„- Ууу, Рангильееее, много хубава стая...
- Хубава, хубава, ама 20 лева“;

„Аз, жената и синът - тримата глупаци.“

„Моля ви се, гражданино, успокойте се! Човек, на години СИ!“

3. Ненадминатият диалект на Рангел Лелин

Вероятно мнозина не знаят, че когато първата серия на „Баш майсторът“ била готова, лентата е спряна поради цензура. Специфичният акцент на Кирил Господинов, оценен тогава като недопустим, щял да „развали образа на обществото, в което всички говорят правилно“. Актьорът отказал да преозвучи целия филм, но след като го заплашили, че ще намерят друг актьор да дублира баш майстора в крайна сметка Господинов склонил и записал отново репликите.

4. Първообразът, използван във филма от Кирил Господинов

За вдъхновение големият български актьор използвал образа на своя чичо от родното му село Гроздьово. Той бил известен в цялото село със своя серт характер и постоянно се взимал на сериозно, точно както баш майстора. От него Кирил Господинов „откраднал“ идеята и за мрежичка на главата.

5. Идеята, с която завършва последният епизод

Последният епизод от „Баш майсторът“ завършва с кадър, на който се вижда Рангел Лелин с белезници. Идеята била да има още едно продължение на лентата, с което тотално да се покаже как трябва да се зачеркват от обществото персонажи като баш майстора и че е нужно да надраснем хората като него. Филмът излиза през 1983-а година, а след това обстановката преди падането на комунизма не предразполага нови снимки и така идеята замира.

Режисьор на „Баш майсторът“ е Петър Василев-Милевин. По сценарий на Атанас Мандаджиев и оператор Крум Крумов, а музиката е композирана от Атанас Косев. В главните роли зрителите ще видят Кирил Господинов, Юрий Яковлев, Светлана Стоева, Валентина Борисова, Тодор Колев, Георги Наумов и други.

Гледайте филма „Баш майсторът“ на 21 май, събота от 14:00 ч., по БНТ 1.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад