7 причини да гледате „Васко да Гама от село Рупча“

12:47, 27.07.2022
7 причини да гледате „Васко да Гама от село Рупча“

За никого от нас времето, прекарано на морето, не е достатъчно. Филмът „Васко да Гама от село Рупча“ ни потапя в детска безгрижност, зарежда ни със слънчево настроение. С него можем да си откраднем още мъничко време за почивка и забавление.

Хитовият детски филм разказва за летните патила на Васко, Фори и Женя от село Рупча (б.р. - село Рупча се намира се в област Бургас). Васко губи бас и решава да избяга с кораба на баща си.

Рейтингът на детския сериал в най-голямата онлайн база данни IMDB e 9.1.

Ще ви дадем още седем причини да гледате сериала, който се излъчва всеки делничен ден от 25.07. до 01.08.2022 г. от 10 часа по БНТ 1.

Причина първа: Актьорският състав

Симбиозата между главните актьори, отношението и чувството, с което общуват на екрана, кара нас, зрителите, напълно да повярваме и да съпреживеем патилата на тримата юнаци. Сценарият е на Братя Мормареви, а текстът на песничката „Тече, всичко тече“ е писан от любимия на поколения бате Асен, актьорът Асен Кисимов. Участват Иван Ласкин, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Георги Георгиев – Гец, Мария Каварджикова и други.

Причина втора: Носталгията

Нека си спомним с топло чувство за безкрайните летни, слънчеви дни, в които трябваше измисляме различни забавления, защото не ни се четяха книгите от училищния списък. Тогава въображението беше спасението от скуката. Намирахме си всякакви игри и весели занимания. Телефонът беше на жица и трябваше да говорим кодово, за да не разберат нашите какво кроим. Всичко, което правехме тогава за нас, беше от критична важност.

Причина трета: Повече време с нашите деца

Хубаво е да гледаме филма с децата си. Тогава най-голямата обида беше да си „фукльо“, защото това те правеше празнословец. Искахме да сме честни, достойни, справедливи, истински рицари. Нека да разширим светогледа на децата си като им покажем и други филми за гледане, освен тези с ненужно много насилие. Друг плюс е, че така ще си откраднем малко повече време с децата.

Причина четвърта: Някога нещата бяха истински

Хората са го казали: „Не всичко, което хвърчи, се яде.“ Обръщайки поглед назад, ми се струва, че една смокиня, ябълка или грозде хич не са така сладки, когато няма някоя баба, която да ти се разкрещи, че береш от двора й. Нима не се е случвало на всеки?

Причина пета: Хуморът

Още Аристотел, големият философ, говори за смеха и неговата важност. Във филма има множество бисери, популярни и до днес. Такива са култовите реплики „Ние не сме за едната манджа. Имаме по-високи идеали", „Плюс това аз Васко винаги съм го уважавал. И той мене. Но не винаги си е личало".

Причина шеста: Нашите родители също са били непослушни

Филмът е стар, сниман е през 1986, далеч е от младите днес. Това обаче е чудесен начин да разберем повече за детството на нашите родители. Така, когато ни мъмрят, ще имаме доводи, доказващи, че и те са били калпазани.

Причина седма: Всички сме били деца

Като родители ще си спомним за дивотиите, които сме правили като деца. Следващият път, преди да направим забележка на детето си за някоя пакост, може би ще се замислим…

И все пак, важно е да спомена и заслугата на големия режисьор Иванка Гръбчева. Други нейни филми, които БНТ ще излъчва през седмицата са „Жребият" и „Ваканцията на Лили''.

Автор: Виктория Павлова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад