Актуална документалистика по БНТ 1 - всяка неделя от 19:30 ч.

Гледайте предаването "В кадър“ всяка неделя, а "Следите остават“ -  всяка последна неделя на месеца в 19:30 ч.

17:37, 08.02.2022
Актуална документалистика по БНТ 1 - всяка неделя от 19:30 ч.

От 13 февруари, всяка неделя в 19:30 ч. е времето за актуалната документалистика на БНТ с публицистичното предаване „В кадър“, а всяка последна неделя на месеца – предаването за разследваща журналистика "Следите остават“.

Тази неделя (13 февруари) в 19:30 ч. новият сезон на предаването "В кадър“ започва с премиерния филм „Помни ме“.

Това е свидетелски разказ за зверствата в комунистическите лагери. Авторката на филма, Катя Тодорова, се среща с Божидар Витанов, който сега е на 80 години, но попада в "лагерите на смъртта“ едва 17-годишен. Синът на прочутия в царска България първи радиоговорител Петър Витанов предава директно от улиците на София идването на новата власт на 9-ти септември 1944-та. От този момент съдбата на семейството се преобръща. Божидар Витанов днес е един от малцината живи лагерници, който може да разкаже лично преживяната си история като очевидец на зверствата, униженията и издевателствата на държавна сигурност. Екипът на филма, успява да намери автентични записи, гласове и снимки от държавния архив и да превърнат филма в едно истинско свидетелство на онова време.

Репортажите на журналистите от БНТ, излъчени в предаването "В кадър“, са отличени с множество филмови и журналистически награди - конкурса за телевизионна журналистика в "Свети Влас“, медийния фестивал "Българската Европа“, журналистическия конкурс "Смели репортери“, Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, Националния фестивал за документално кино "Златен ритон“, конкурса за документално кино "София филм фест“, фестивала "Мтел Медиа Мастърс“, конкурса за разследваща журналистика "Радостина Константинова“, фестивала "Културно и историческо наследство“. Отличия получават и на редица международни фестивали - за музикални филми и програми "Николай Гяуров“ "Детектив фест“ в Москва, фестивал за документални филми "Балфест“, Международен фестивал за късометражно кино "В двореца“ в Балчик. Работата на журналистите, които стоят зад поредицата "В кадър“ е наградена и от Министерство на здравеопазването, Министерството на културата, СБЖ, на конкурса за журналистика "Джеймс Баучър“ на Посолството на Ирландия, конкурса "Достойните българи“ и Фондация "Работилница за гражданско общество".

Предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ ще бъде излъчвано всяка последна неделя на месеца.

То се базира на собствени авторски материали на разследващата журналистика Богдана Лазарова, отличавана с редица награди. Тя завършва българска и руска филология във ВТУ и се занимава с журналистика от 1991 г. Богдана Лазарова е автор на три книги с журналистически разследвания - "Афера" (2006), "Държавна сигурност и изчезналите съкровища" (2010) и „Оня списък - първият разгром на разузнаването" (2011). Вече две години, "Следите остават“ представя разследвания, разработки по ключови казуси от обществения живот, показва скритата истина с факти и доказателства, проследявайки закононарушения, корупция и злоупотреби. До сега в предаването бяха проследявани следите на милиони, източени от НОИ за болнични; практики за имотни измами; как икономика за 140 млрд. се продава само за 6 милиарда; грабежите на най-големите приватизационни сделки като "Авиокомпания Балкан“ и "Кремиковци“; украинци откраднали фирма на британски граждани в България с имоти за 3 млн. лв.; замърсяването от десетилетия в Монтанска област с арсен 10 пъти над нормата; бяха изобличени фирми в незаконно копаене на пясък и баластра в р. Марица, което подкопава основите на 11 моста. Разследванията за още действащи фирми на убити преди 20 години в гангстерската война престъпни босове и за рисковото състояние на стената на втория по големина язовир в България – „Огоста“, влязоха в селекцията на фестивала за телевизионни и радио продукции PRIX EUROPA в Потсдам, Германия, под егидата на Европейския парламент. Предаването за язовир "Огоста“ бе отличено и на наградите "Икономика на светло“.

Гледайте "В кадър“ всяка неделя от 19:30 ч. по БНТ 1 и "Следите остават“ всяка последна неделя на месеца от 19:30 ч.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад