Алберт Попов с историческо за България класиране в гигантския слалом

07:54, 13.02.2022

Българският представител в алпийските ски Алберт Попов записа много добро представяне в гигантския слалом на Олимпийските игри в Пекин. Това е историческо постижение, тъй като постигна най-предно класиране на българин в дисциплината.

Той финишира с общо време от двата манша 2:14.94 минути, което му отреди престижното 17-о място.

Алберт Попов направи силен първи манш, след като стартира с 53 стартов номер, в много лоши метеорологични условия. В силен снеговалеж и при намалена видимост той успя да се ориентира много добре по пистата и да даде 27-о време. Във втория манш българинът успя да се възползва от ранния си стартов номер (4), с което спечели 17-ото си място в крайното подреждане. Той даде 7-о време за втория манш - 1:07.34 минути.

Влизането в топ 20 е изключително постижение за България, което нито един наш състезател не е постигал в тази дисциплина на подобен спортен форум. Соченият за най-добър роден скиор Петър Попангелов има във визитката си 21-о място на Игрите в Сараево през 1984 година.

Преди четири години на Олимпийските игри в Пьонгчанг Алберт Попов завърши 28-и в тази дисциплина.

Българският състезател ще участва и в слалома при мъжете, който ще се проведе на 16 февруари, сряда. Именно това е и дисциплината, в която той ще търси по-добро класиране. В сряда участие ще вземе и другият ни представител Камен Златков.

Алберт Попов сподели пред БНТ, след като финишира на 17-о място, че е направил едва две тренировки за гигантския слалом, тъй като е съсредоточил усилията си за слалома.

Какво каза Попов след спускането вижте в интервюто му за БНТ - ТУК

Спускането на Алберт Попов във втория манш може да видите във видеото.

Олимпийски шампион е Марко Одермат от Швейцария, който триумфира с общо време от 2:09.35 минути. Среброто остана за словенеца Жан Кранец, а трети се нареди Матьо Фавр от Франция.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад