Александър Марков с награда от СИРКОМ

Журналистът от БНТ е отличен от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа за репортажите му за войната в Украйна

Александър Марков с награда от СИРКОМ

Журналистът от Българската национална телевизия Александър Марков получи награда от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ. Репортерът на „По света и у нас“ е отличен в категорията „Новинарски репортаж“ за репортажа му от украинския град Краснохоривка.

Александър Марков беше първият български журналист, който отрази пряко от територията на Украйна началните часове на военните действия на Русия срещу Украйна. Репортажите му – в екип с оператора Владимир Богдански и видеотехника Робърт Вецов – станаха част от международния Евровизионен видеообмен, като бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Техните свидетелски разкази показаха в ефира на Българската национална телевизия събитията от първо лице – как живеят местните хора в страх и несигурност, ужаса на военните действия, живота под обстрел и ежедневието без електричество и вода.

„Тази награда е признание за БНТ и за усилията на екипа ни – ние бяхме една от малкото медии в Европа в Мариупол, когато войната започна на 24 февруари, показвайки я буквално на живо. Благодарен съм за историческия шанс да видим всичко това с очите си, а и на европейските ни партньори за високата оценка. Моля се тази война, която донесе огромно човешко страдание за милиони хора, да приключи.“, сподели Александър Марков на официалната церемония по награждаването, която се проведе на 26 май в Галуей, Ирландия.

Гледайте видео от церемонията ТУК

Репортажите на Александър Марков от горещите точки на Украйна гледайте ТУК

Новините в развитие следете на BNTNEWS.BG

Александър Марков е завършил „Журналистика“ и „Международни отношения“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и вече 10 години е международен репортер в БНТ. Отразявал е протестите през 2013-2014 година, миграционната криза, избори и референдуми в Италия, Турция, Гърция, Северна Македония, посещението на бившия американски президент Доналд Тръмп в Полша и срещата му с българския премиер в Белия дом, президентските избори в САЩ през 2020 година, срещата на върха САЩ-Русия в Женева и още редица ключови събития по целия свят – от Южна Корея до Северна Америка и от Норвегия до Египет. Александър Марков е единственият журналист от България, отразил най-голямото военно учение на НАТО в Норвегия. Александър Марков е водещ на онлайн проекта „Политиката без маска“, продуциран специално за YouTube канала на БНТ.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад