Александра Фейгин за класирането си на финала в Пекин: Радвам се, че успях, бях много спокойна

14:58, 15.02.2022
Александра Фейгин за класирането си на финала в Пекин: Радвам се, че успях, бях много спокойна

Българската състезателка Александра Фейгин се класира за волната програма в турнира по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин. Дебютантката на подобен спортен форум изигра чиста кратка програма и заслужи 59.16 точки за изпълнението си по музиката от филма на Чарли Чаплин „Светлините на рампата“, което беше достатъчно, за да намери място сред най-добрите 24 финалистки.

„Съвсем спокойна излязох, не се притеснявах, което беше доста странно, атмосферата е такава и предразполага да си спокоен. Показах това, за което тренирах. Просто си казах, че най-сложното мина и сега трябва да покажа най-доброто от себе си, не заради някой друг, а заради мен. Исках най-после през този сезон да изиграя чиста кратката програма и да порадвам всички, които ме подкрепят“, сподели Александра Фейгин в специално интервю за БНТ.

Тя изрази надежда, че ще може да се настрои отново за четвъртък, когато ще е волната програма в индивидуалната надпревара при жените.

"Там вече е по-тежко, защото е волната програма, но се радвам, че успях да се класирам", добави 19-годишната ни фигуристка.

Запитана за допинг скандала около руската фигуристка Камила Валиева, Фейгин отговори, че не се интересува от казуса и предпочита да не коментира темата.

Ина Лутай, която е част от треньорския екип, подготвящ Саша Фейгин, сподели пред БНТ, че състезателката и наставникът, който е в Пекин с нея – Андрей Лутай, не са спали цяла нощ от вълнение преди състезанието.

„Доволни са много, Саша е изключително щастлива. Това е огромен успех, те не са спали цяла нощ от вълнение и могат само да се радват. Трудно тече разговорът с тях, защото вълнението е голямо. Силата на Саша е във волната програма. Всички ще гледаме и ще очакваме какво ще представи на 17 февруари“, сподели Ина Лутай.

Саша Фейгин претърпя операция на коляното в началото на сезона, но все пак успя да се подготви и да участва на Игрите в Пекин.

Класирането ѝ за финала е много добро постижение, отчитайки факта, че страната ни отново има своя представителка при жените на олимпийски игри след 24-годишно прекъсване. За последно София Пенкова се състезава за България в Нагано през 1998 година.

Лидер във временното класиране в Пекин е руската сензация Камила Валиева, чието име е свързано с големия допинг скандал на Игрите. 15-годишната фигуристка допусна грешка на тройния си аксел, но въпреки това успя да събере най-висок сбор от 82.16 точки, изпълнявайки много чисто останалата част от програмата си. В челната тройката влизат и Анна Шчербакова от Руския олимпийски комитет с 80.20 точки и Каори Сакамото от Япония със 79.84 точки.

Гледайте по БНТ1 и БНТ3 волната програма в индивидуалната надпревара при жените е в четвъртък - 17 февруари, от 13:00 часа българско време!

Снимки: БГНЕС

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад