Антон Андонов: Медийната грамотност е тема, за която трябва да говорим активно и разбираемо

Антон Андонов и Надя Обретенова се включиха във форума за медийна грамотност на ФКМК и БДВО

20:00, 29.04.2022
Антон Андонов: Медийната грамотност е тема, за която трябва да говорим активно и разбираемо

„Медийната грамотност е тема, по която трябвам да говорим активно, не само на академичен език, но и разбираемо за широката аудитория. Мисията на обществените медии в тази сфера е значима и именно заради това поставихме началото на подкаста МеГра още преди две години и ще продължим развитието му“, сподели Антон Андонов, член на УС на БНТ на форума за медийна грамотност.

Събитието, което се проведе на 29 април - петък, е организирано от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Българско дружество за връзки с обществеността.

Ръководител на проекта е проф. д.н. Адреана Евтимова, а във форума за медийната грамотност се включиха академици и практици, които споделиха тенденциите и възможностите за повишаване нивото на информираност сред гражданите и потребители на медийни услуги. Сред лекторите на събитието бяха проф. д-р Веселина Вълканова, декан, ФЖМК на СУ, проф. д-р Ана Ади от Университета „Квадрига“, Германия, доц. Георги Лозанов, доц. д-р Орлин Спасов и много практици от сферата на медиите и комуникациите.

Антон Андонов представи подкастът за медийна грамотност на БНТ - МеГра, който е един от практическите инструменти за подобряване нивата на медийна грамотност у нас и част от мисията на обществената телевизия.

Дългогодишният журналист, водещ на предаването „Още от деня“ по БНТ 1 и преподавател в Софийския университет - Надя Обретенова, също беше сред лекторите на Форума. Тя представи темата за обществения дневен ред и подборът на теми в медиите.

„Медийната грамотност се сформира още в университета. Ролята ни като обществена медия е важна и затова работим активно за обучението на студентите през ТВ Академията на БНТ. Изграждането на медийните стандарти, които правят новините и предаванията носители на вярна информация, лишена от дезинформация, става с всекидневна работа“, споделя Надя Обретенова.

Снимки: Драго Петков

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад