“АРТ Детектив “ по БНТ 2 стартира нов сезон с ново студио и нови рубрики

Темпераментният актьор Валери Йорданов ще разкаже за новата си книга и възобновената постановка „Хъшове“

“АРТ Детектив“ по БНТ 2 стартира нов сезон с ново студио и нови рубрики

Тази събота (8 октомври) стартира новият сезон на предаването за култура и изкуство „АРТ Детектив“ на БНТ 2 от 19:30 ч. в ново студио и с нови рубрики.

Новият сезон на предаването за съвременно изкуство на БНТ 2 „АРТ Детектив“ започва с гостуването на едно емблематично и дръзко лице от българската театрална и кино сцена - актьорът и режисьор Валери Йорданов. Зрителите ще разберат от къде е почерпил вдъхновение за новата си книга „Гризачи“. Валери ще разкаже и за предстоящата филмова премиера на филма му „Шекспир като улично куче“, която получи редица награди на фестивала „Златна роза“. Пред водещата Симона Кръстева той ще сподели и за обичаната постановка „Хъшове”, която се върна на сцената на Народния театър след почти 5 годишно отсъствие.

Новите рубрики в „АРТ Детектив“ ще са „Изкуство зад граници“ и „Стреет Арт“, а от предишният сезон се запазват и „Поп арт“ и „Арт разходка“. В рубриката „Арт Разходка” камерата на БНТ 2 ще разведе зрителите в ателието на свтовноизвестният склуптур Павел Койчев. Той ще разкрие от къде черпи вдъхновение за скулптурната композиция „Водна паша“, която беше открита в едно от езерата в „Южен парк“, която вече се превърна в хит сред фотолюбителите - столичани и гости, както и за предстоящата му самостоятелна изложба „Той и то“, която ще отвори в Градската галерия на Пловдив на 13 Октомври. Предаването за култура и изкуство ще изненада зрителите с ново студио в модерното арт пространство „Склада“.

Гледайте „АРТ Детектив“ всяка събота от 19:30 ч. по БНТ 2

Визитка на водещата:

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.

За предаването:

В продължение на почти една година младите, творчески търсещи зрители на БНТ имаха възможност да се срещнат с проекти и събития, които обикновено остават извън обхвата на културните предавания – от археологически открития и реставрационни работи, през крипто изкуство и аукциони за произведения на изкуството, до тенденции и стилове в света на модата или дизайна на мебели.

Освен да информира, „Арт детектив” има амбицията да насочва вниманието към детайла и специфичното културно знание, да открива и показва модерния прочит на специалисти, да обогатява и разширява кръгозора на зрителите и да помага за формирането на лично отношение и вкус към изкуството.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад