Балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев в „Подкастът на нощта“

В новия епизод на подкаст поредицата на БНТ „Подкастът на нощта“, водещата Инес Павлова разговаря с балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев за симетрията, хармонията и балетното изкуство.

Балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев в „Подкастът на нощта“

Историците твърдят, че балетът се е появил, защото благородниците трябвало да изглеждат достойни и без усилие във всичките си движения, танците им да имат величествена грация, да работят бързо с краката. И всичко това придобива все по-голямо значение в края на XVII в., когато Луи XIV създава училище за танцьори в Académie Royale de Musique, на 28 юни 1669 г. (по-късно наречено Опера), и тук започва истинската история на балетното изкуство. Балетната техника, както повечето класически барокови фигуративни изкуства, залага на симетрията, динамичния баланс и хармонията на цялото тяло. По това време представления обикновено се провеждали на сцена с публика, седнала отпред, от тази гледна точка сценографията и танцьорите наистина приличали на движеща се картина, рамкирана в сценичното пространство. Тясната връзка между живописта и балета е забелязана от влиятелния теоретик и учител Жан-Жорж Новер, който насърчава хореографите да учат живопис, за да създават ефектни сценични етюди.


Слушайте епизод 14 на „Подкастът на Нощта“ ТУК.

Всички епизоди на поредицата „Подкастът на Нощта“ са достъпни за слушане, както на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, така и в подкаст каналите на БНТ.

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ:
Spotify: https://rb.gy/tmr363
Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp
Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje
Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Кампании Виж повече