Българската национална телевизия с две отличия „Златно перо 2023“

Емблематичният режисьор Павел Павлов и предаването „Линия Култура“ с признания за изключителен принос към българската култура и изкуство

15:17, 25.05.2023
Българската национална телевизия с две отличия „Златно перо 2023“

Дългогодишният режисьор и сценарист в Българската национална телевизия Павел Павлов, един от основателите на телевизионния театър в обществената телевизия, бе удостоен с почетен знак „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство.

„Навремето един журналист ме нарече „баща“ на телевизионния театър, аз много се смутих, но се оказа, че е истина. Много съм признателен на моята телевизия, в която мина животът ми, че ме е предложила“, каза Павел Павлов.

Павел Павлов е роден на 2 април 1934 г. в Червен бряг. Завършва френска гимназия, през 1959 г. се дипломира от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Театрална режисура“, а след това специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин. Оставя ярки следи в историята на Българската национална телевизия със своя неподражаем поглед към българската литературна класика. В Златния фонд на БНТ се съхраняват повече от 50 негови телевизионни театрални постановки и над 30 телевизионни игрални филми. Забележителните спектакли „Антигона“, „Училище за сплетни“, „Севилският бръснар“, „Трагичната история на д-р Фауст“, „Страстната неделя“, „Каменният гост“, „Свекърва“ и много други пленяват вниманието на телевизионните зрители през годините наред с емблематични филмови творби като „Чичовци“, „Вечери в Антимовския хан“, „Язовецът“, „Горски хора“, „Есенно слънце“ и др. В литературата дебютира със сборника с разкази „Торба лакърдии“, автор е на 20 книги – спомени за актьори, с които е работил, повести, сценични хроники, исторически роман за Светослав Тертер и др.

С почетен знак „Златно перо 2023“ бе отличено и предаването на Българската национална телевизия „Линия Култура“, което всеки делничен ден от 18:30 ч. по БНТ 2 отразява събития, свързани с литература, музика, изобразително изкуство, театър, постижения на творци от различни сфери на изкуството, дискутира процесите в културната среда. Предаването се реализира от регионалните ТВ центрове на БНТ във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград.

Официалната церемония „Златно перо 2023“ се състоя в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, в Националния музикален театър в София.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад