Български детски филм „Случаят Кюри“ по БНТ 1

4 специално обучени плъхчета албиносчета се снимат в новата продукция

12:44, 08.04.2022
Български детски филм „Случаят Кюри“ по БНТ 1

На 10 април (неделя) от 14:00 ч. БНТ 1 ще излъчи български детски филм „Случаят Кюри“ с положителен поглед към науката. Главните герои са 8-годишният учен Тони и мишката Мария Кюри.

Сюжетът на „Случаят Кюри“ разказва историята на 8-годишно момче (Тони), което мечтае някой ден да стане велик учен. Затова стаята му прилича на лаборатория, в която провежда различни експерименти. Опитната си мишка е кръстил на световноизвестната жена-учен Мария Кюри. С нея Тони иска да се яви на Националния фестивал на науката и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Неговата съседка Рая – също на 8 години, учи в балетното училище и е много палава и пакостлива. Дружи с побойника на квартала – Стефан. Двамата решават да отвлекат Мария Кюри, а Тони е изправен пред нови предизвикателства, готов на всичко да си я върне. Балетната постановка на училището е провалена с гръм и трясък, но за сметка на едно ново приятелство.

„Случаят Кюри” е подкрепен от Национален филмов център, а негов продуцент е Пламен Йорданов. Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова. Лентата е реализирана от дългогодишния творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев – оператора Божидар Симеонов, художник-сценографа Христина Дякова и композитора Георги Стрезов.

Гледайте филма „Случаят Кюри“ на 10 април (неделя) от 14:00 ч. по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад