БНР и Софийската опера и балет сключиха договор за сътрудничество за популяризиране на високите образци в музикално-сценичното изкуство

БНР и Софийската опера и балет сключиха договор за сътрудничество за популяризиране на високите образци в музикално-сценичното изкуство

Ден преди първото представление на операта „Чичовци“ по едноименната повест на Вазов през новия сезон на Софийската опера и балет Българското национално радио стана медиен партньор на културната институция.

„С този договор БНР заявява още по-силно и ярко своята подкрепа при формирането на добрия вкус към изкуството и културата и популяризирането на музикално-сценичните жанрове“, каза при подписването на договора генералният директор на БНР Милен Митев. „Чрез програмите на националното радио, красотата на операта ще може да докосне сърцата на още по-широка аудитория“.

„Българското национално радио и Софийската опера са традиционно свързани с богатата си история на духовна опора и творческо взаимодействие. В динамичното време и предизвикателствата на съвременните условия на живот, нашият договор за сътрудничество ще бъде жив, огласяващ и значим обществен барометър за слушателите и публика от цял свят“, отбеляза от своя страна директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов.

На 7 октомври националната опера ще посрещне своята публика със спектакъла „Чичовци“ – опера - сатира от Лазар Николов по драматизацията на Методи Андонов на едноименната повест на Вазов, с впечатляващо вплетения от проф. Пламен Карталов, режисьор на спектакъла, „Текст на съвременника“ на Георги Господинов. В оформлението на „Чичовци“ са използвани карикатури от Борис Димовски.

Участват оркестър, хор и балет на Софийската опера и Детска вокално-театрална формация "Таласъмче". Освен в София, спектакълът ще бъде представен в Бургас – родното място на композитора Лазар Николов и в Сопот – родното място на Иван Вазов.

На 9 октомври част от афиша на Софийската опера е шедьовърът на Джузепе Верди „Травиата“.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад