БНР ще отбележи 88-ия си рожден ден с 23-ите награди „Сирак Скитник“

10:31, 23.01.2023
БНР ще отбележи 88-ия си рожден ден с 23-ите награди „Сирак Скитник“

На 25 януари Българското национално радио ще отбележи 88 години от своето създаване. На тази дата през 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на националното радио.

Обществената медия ще отбележи рождения си ден с празнична церемония по връчване на Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР, от 19 часа в емблематичното Първо студио на радиото. Събитието ще бъде излъчено на живо в ефира на програма „Хоризонт“, РРС Стара Загора и РРС Пловдив и в сайта bnr.bg.

За 23-и пореден път Българското национално радио ще връчи Голямата награда "Сирак Скитник". Тя е учредена през 2001 година и се присъжда за значим принос в развитието на обществената медия. Наградата носи името на първия главен ръководител на БНР (тогава Радио София) Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик…

Освен Голямата награда „Сирак Скитник“, традиционно ще бъдат връчени:

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата 2022-ра година;

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

Първият носител на наградата „Сирак Скитник“ през 2001 г. е писателят Богомил Нонев. През 2002 г. Голямата награда "Сирак Скитник" за цялостен принос отива при проф. Веселин Димитров. Тогава той е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2003 г. "Сирак Скитник" за цялостен творчески принос и новаторство в най-върховите постижения на БНР получава Божана Димитрова. Сред отличените в следващите години са Вили Казасян, Райна Константинова, тогава директор на Радиокомитета на Европейския съюз за телевизия и радио, а днес част от Обществения съвет на БНР, композиторът Георги Минчев, Валери Петров. През 2012 г. призът получава акад. Христо Недялков, диригент на Детския хор на БНР, журналистът и програмен директор на общественото радио Мартин Минков през 2019 г. за дългогодишния му принос за изграждането на БНР като модерно радио, за неговата ръководна роля в организирането и форматирането на програмите "Хоризонт" и РРС Бургас.

Ръководителите на радиото от 1935 г. до 2013 г. са носители на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2014 г., когато БНР отбелязва 80 години. Над 20 известни българи са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас. Хора на изкуството и културата, общественици, журналисти… Хронологията започва със Сирак Скитник – артистичен псевдоним на писателя и художник Панайот Тодоров Христов. Тази година се навършват 140 години от неговото рождение и 80 години от смъртта му, които ще бъдат отбелязани с поредица от събития.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад