БНТ 2 и БНТ 4 с филми за Гоце Делчев по повод 120 години от гибелта на революционера

Обществената телевизия ще почете паметта на националния герой с филмите „Още ли бродиш, Делчев войвода!“ и „Между люлката и гроба“

16:06, 02.05.2023
БНТ 2 и БНТ 4 с филми за Гоце Делчев по повод 120 години от гибелта на революционера

На 4 май 1903 г. едва на 31 години, близо до сeло Баница пада убит един от най-смелите, най-самопожертвователните и себеотречени, според Яворов, български революционери – Гоце Делчев.

„Нощеска сънувах, че турци ме удариха в сърцето...” из биографията на Гоце Делчев от Пейо Яворов, 1904 г.

БНТ 2 ще излъчи в четвъртък от 20:00 ч. документалния филм „Още ли бродиш, Делчев войвода!“, в който зрителите ще видят уникални кадри, свързани с подвига и съдбата на националния ни герой, ще научат малко известни факти за пренасянето на тленните му останки след гибелта му, ще усетят почитта, която получава от обикновените хора в селата и градовете, през които преминава процесията с мощите му на път за Скопие. Авторите Красимир Кушев и Валери Яков, както и операторът Любен Пенков разкриват скритото послание за странстването на мощите на Гоце Делчев в три балкански държави. Филмът е реализиран от екипа на БНТ-Благоевград.

БНТ 4 от 22:00 ч. ще почете паметта на водача и идеолог на Българските македоно-одрински комитети с документалната история „Между люлката и гроба“. Филмовата продукция проследява паметта, която пазим за Гоце Делчев, отвежда зрителите до родния му град Кукуш, през лобното му място в село Баница, до Скопие и двора на черквата „Св. Спас“, където е гробът му. Внучката на сестрата на големия български революционер Нина Андонова разказва фамилни спомени, свързани с делата на героя. Христофор Тзавелла описва съдбата на костите на войводата. Във филмовата лента звучат едни от най-известните народни песни за революционера. Автори на филма „Между люлката и гроба“ са Бойка Асиова и Маргарита Полежанова, а оператор – Феодор Сургов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад