БНТ 2 излъчва церемонията по връчването на годишните награди „Пловдив"

Документалната поредица на БНТ „Открий Пловдив” е сред номинираните

На 18 май (сряда), от 19:30 ч. БНТ 2 излъчи на живо от града на тепетата церемонията по връчване на годишните награди „Пловдив". Тя се присъжда за изключителен принос в областта на изкуството и културата през изминалата 2021 година.

БНТ Пловдив е сред номинираните в раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта” с документалната поредица „Открий Пловдив”, създадена миналата година по повод 50-годишния юбилей на първия извънстоличен регионален телевизионен център в България.

Домакин на церемонията, наречена „Бъдещето е в нашите ръце”, тази година е Държавният куклен театър в Пловдив, който отбелязва 75-та годишнина. За подготовката на спектакъла заедно си партнират БНТ Пловдив, Община Пловдив, Драматичен театър - Пловдив, Държавна опера - Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив. Водеща на събитието е актрисата Йоана Буковска.

Призът на Община Пловдив се връчва от 1969-та и всяка следваща година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ден преди церемонията журито определя кои ще са носителите на престижната статуетка, чийто автор е големият български скулптор Димчо Павлов /1944-1996 г./. Тази година номинираните личности и организации в 13-те категории са 25. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да гледат на живо събитието на голям екран на Римския стадион.