БНТ 2 излъчва филм по повод 160 години от рождението на големия просветител проф. Иван Шишманов

В главните роли зрителите ще видят Иван Юруков, Любомир Петкашев и Лидия Инджова

15:40, 21.06.2022
БНТ 2 излъчва филм по повод 160 години от рождението на големия просветител проф. Иван Шишманов

На 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по БНТ 2 ще се излъчи филмът „Вярвам в гения на българския народ“ по повод 160 години от рождението на една от най-светлите личности в българската културна история проф. Иван Шишманов.

Документалният филм „Вярвам в гения на българския народ“ е посветен на живота на проф. Иван Шишманов и неговите исторически дела за културата и духовния градеж на България. Той е учен, ерудит, просветител, общественик, политик, министър на народното просвещение, председател на българската секция в Паневропейския съюз. Министър Шишманов реформира и създава повечето от образователните и културни институции в България. Изпраща български учени и творци в чужбина, за да общуват с достиженията на европейската наука и изкуство. Признат и оценен в редица европейски интелектуални и културни среди, и от вечния съдник – времето. Проф. Иван Шишманов е признат за „вдъхновения първостроител на българската култура”.

В главните роли на филма зрителите ще видят Иван Юруков, Любомир Петкашев и Лидия Инджова. Режисьор на документалната продукция „Вярвам в гения на българския народ“ е Бисерка Колевска, по сценарий е на Татяна Пандурска и оператор е Eмил Пенев. Композитор на музиката е Вяра Еврова, можтаж Благой Димитров и сценография и костюми Майа Богданова.

Гледайте „Вярвам в гения на българския народ“ на 22 юни (сряда) от 19:00 ч. по БНТ 2.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад