БНТ 2 със специална програма по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Игрални и документални филми в седмицата от 6 до 12 март по БНТ 2

15:20, 06.03.2023
БНТ 2 със специална програма по повод 80 години от спасяването на българските евреи

От 6 март (понеделник) до 12 март (неделя) БНТ 2 отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи с излъчването на избрани документални и игрални филми. 10 март 1943 г. е един от най-паметните дни в съвременната ни история, когато голяма част от нашето общество – граждани, организации, политици и общественици, се обединяват и се противопоставят решително на депортирането на своите сънародници – евреи в нацистките лагери на смъртта.

Вечерите по БНТ 2 са посветени на документалното кино, свързано с годишнината. Във вторник от 21:30 ч. ще се излъчи филм от поредицата „България от край до край“ – „Да се спасиш от ада“, който разказва през очите на оцелели какво е да видиш как корабът, с който пътуваш към спасението, се разкъсва в зимна буря, какво е да видиш стотици загинали и след всичко това, на 97 години, да успееш да бъдеш щастлив човек.

В сряда от 21:30 ч. в програмата на БНТ 2 зрителите ще гледат филм от същата поредица „Защо доброто е избрало точно нас за негови пазители”.

В четвъртък от 21:30 ч. филмовата програма продължава с друга лична история за спасена българска еврейка – Виктория Гершон-Атанасова. Нейната „закъсняла” с 65 години дълбоко емоционална среща с приятелка и с правнучката ѝ Ефрат зрителите могат да проследят в продукцията „Светът трябва да научи“.

В петък от 21:30 ч. БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Заедно: Народ на паметта“ с разкази на още оцелели български евреи, а в дневната програма от 15:00 ч. ще се излъчи „Обратен курс няма“. Документалният разказ е за спасяването на българските евреи през Втората световна война и прекарването им с кораби по море от Варна, както и гибелта на корабите „Салвадор“ и „Струма“.

Отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по БНТ 2 ще завърши в неделя с излъчването в 16:30 ч. на тематичния игрален филм „Звезди“, наречен от Франс Соар „почти шедьовър“. Филмът по сценарий на Анжел Вагенщайн получава „Гран при“ на журито и номинация „Златна палма“ от Филмовия фестивал в Кан през 1959 година, защото според критиката: „Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква пропаганда“.

80 години от спасяването на българските евреи – гледайте специалната програма на БНТ 2 от 6 до 12 март

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад