БНТ и ЮНЕСКО започнаха снимките по проекта за популяризиране на българското културно наследство по света

Поредицата от 17 видео материала е по сценарий и режисура на Китин Муньос, посланик на добра воля на ЮНЕСКО, а първият филм представя Рилския манастир

11:33, 16.05.2022
БНТ и ЮНЕСКО започнаха снимките по проекта за популяризиране на българското културно наследство по света

На 27 януари 2022 г. БНТ и ЮНЕСКО подписаха Споразумение за реализацията на съвместен проект, който има за цел да популяризира българското културно наследство по света. Поредицата ще включва 17 кратки видео материала, заснети от екип на обществената телевизия, със сценарист и режисьор Китин Муньос. От 25 години той е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и вече е направил 51 епизода за културното наследство за световната организация за обектите в различните държави, обединени в поредицата “Unidos por el Patrimonio” („Обединени от наследството“). Видеата, посветени на българското културно наследство, ще се излъчат по БНТ, но ще бъдат преведени и на испански, френски, английски и арабски и ще бъдат разпространявани чрез комуникационните канали на ЮНЕСКО.

Снимките на българското културно наследство, част от поредицата „Обединени от наследството“, вече започнаха. Първият филм е посветен на Рислкия манастир. Китин Муньос и екипът вече са посетили всички български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО и подготвят заснемането на следващите кратки филми през май.

„В продължение на повече от 40 години правя документални филми с екипи от Испания, Франция, Италия, САЩ, Чили, Перу, Боливия, Таити, Япония и др. Мога да ви уверя, че екипът на БНТ е изключително професионален и компетентен. Много съм впечатлен от тях!“, казва Китин Муньос. „Общото в поредицата „Обединени от наследството“ е културното наследство на различните страни по света. Името на поредицата е дадена от ЮНЕСКО, обектите се представят от мен, като водещ на програмата, а понякога и от местен представител, който ме води по тези места. На Великденските острови това беше един рапануйски полинезиец, който ми показа острова; в Андите в Боливия и Перу беше човек от местното население аймара; в пустинята Сахара един арабски бедуин номад със своята едногърба камила; и т.н. в различните страни. В България ще бъде българин – в случая, съпругата ми – княгина Калина. Винаги ще помня какво тя ми каза веднъж : Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и българския народ – обичаите, музиката, богатото културно и природно наследство. И аз опознах България, заедно с нея, ръка за ръка. Зелените гори на Боровец, Балкана – националния парк и националния парк Пирин, Рилския манастир, стария град на Несебър, който се къпе в безбрежните води на Черно море, нестинарството – нестинарския обред под звуците на свещения тъпан. На нашата сватба за пръв път чух на живо многогласните песни от Шоплука, изпълнени от група възрастни жени – Бистришките баби. Всичко това, както и останалите произведения на културното наследство на България заслужават да бъдат заснети и показани в телевизионната поредица „Обединени от наследството“, с БНТ и ЮНЕСКО.”

Изпълнителен продуцент на поредицата е Ирена Маринова, редактор – Ваня Бойчева, оператори – Ангел Спасов и Кристиан Спасов, режисьор по монтажа е Васко Иванов, а организатор – Нели Пандилова. Като посланик на добра воля, Китин Муньос участва на доброволен принцип като режисьор на 17-те кратки филма, в процеса на заснемане, написването на сценария и монтажа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад