БНТ отбелязва 175 години от рождението на Христо Ботев

Обществената телевизия почита безсмъртния герой с три емблематични филма

16:31, 05.01.2023
БНТ отбелязва 175 години от рождението на Христо Ботев

За поредна година БНТ ще отбележи годишнината от рождението на революционера, поет и публицист Христо Ботев. Обществената телевизия ще предложи на зрителите три филма, посветени на героя и неговите подвизи в името на свободата на България. На 6 януари (петък) ще се излъчат филмите „Ботев в сянката на паметника“ (2015 г.) по БНТ 4 от 12:25 ч. и по БНТ 2 от 19:00 ч. „Ботев: От Голгота към Свобода“, а на 8 януари (неделя) по БНТ 2 от 16:30 ч. „Свобода или смърт“.

На 6 януари, петък, от 12:25 ч. в ефира на БНТ 4 ще се излъчи документалният филм „Ботев в сянката на паметника“ (2015 г.) със сценарист Марин Дамянов, режисьор Жезко Давидов и оператор Емил Топузов. Лентата проследява последните дни на Христо Ботев, придружени с разсъждения по въпроса „Кой, как и защо уби Ботев?”. Анализ на теориите – убийство от случаен турски куршум, самоубийство от отчаяние и безизходица, убит от четниците след крамола. Възстановка и криминологичен анализ на местопрестъплението.

Отново на 6 януари, петък, този път от 19:00 ч. по БНТ 2 зрителите ще се насладят на документалния филм на режисьора и оператор Искрен Красимиров – „Ботев: От Голгота към Свобода“. Сценарист на лентата е Красимир Стефанов, а в ролята на Ботев влиза актьорът от Враца Филип Филипов. Филмът разказва за един млад учител по история и неговите запалени ученици по този предмет. Те връщат времето, за да научат непознати факти от подвига на Ботев и неговите съмишленици. С помощта на възстановки са пресъздадени ключови събития от пътя на Ботевата чета.

Отбелязването на годишнината в ефира на обществената телевизия продължава на 8 януари, неделя, с игралния филм на Никола Корабов – „Свобода или смърт“, който ще се излъчи от 16:30 ч. по БНТ 2. Продукцията е по сценарий на Васил Попов, оператор е Константин Джидров, а музиката е дело на Красимир Кюркчийски. Актьорският състав включва Милен Пенев, Иван Братанов, Апостол Карамитев, Всеволод Сафонов, Коста Цонев, Васил Михайлов, Кирил Господинов и други.

„Преди един век двеста души български въстаници под предводителството на поета революционер Христо Ботев превземат австрийския кораб „Радецки“. Прекосяват с него река Дунав и слизат на родна земя, за да се бият с Османската империя за освобождаването на поробената от петстотин години майка България.“ – с тези думи започва лентата „Свобода или смърт” – един емблематичен филмов разказ за подвига на Христо Ботев и неговата чета, който зрителите ще гледат по БНТ 2.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад