БНТ представя документалната поредица „Махалото на прехода“

Гледайте в три поредни среди – на 29 юни, 6 юли и 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1

16:30, 29.06.2022

БНТ представя новата документална поредица в три епизода „Махалото на прехода“. Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни среди – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1. Всеки един от филмите разглежда различни аспекти на прехода през последните три десетилетия.

Първият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“. Филмът обхваща периода 1997-2007 година, а пред камерата на екипа застават президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Документалната лента показва ключовите вътрешнополитически решения на трите правителства, управлявали България в периода, както и важните събития, белязали тези 10 години – в икономиката, социалния живот, здравеопазването и образованието. Един от запомнящите се моменти е събарянето на Мавзолея на Георги Димитров в София. За разрушаването на този символ на тоталитарната власт във филма свидетелства бившият директор на служба КОС в МВР – Венцислав Рангелов.

Гледайте „Взривяването на системата“ (54 мин) на 29 юни от 21:00 ч. по БНТ 1!


Вторият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев – „Цената на парите“. Филмът обхваща периода 1995-2009 година, а пред камерата на екипа застават икономистът Красен Станчев, психиатърът Николай Михайлов и юристът Татяна Дончева – и тримата активни общественици и депутати. Документалната лента показва двете крайности в сблъсъка в социалния и икономически живот на българина през тези години – финансовото неблагополучие на малкия човек и неговите битки, купоните и опашките за храна на фона на печатането на пари, червените куфарчета и показните убийства. Как се запазва достойнството? С непозволени средства ли се стига до витрината на жадувания свят? И двата въпроса се наложиха неумолимо през последните три десетилетия.

Гледайте „Цената на парите“ (54 мин) на 6 юли от 21:00 ч. по БНТ 1!


Третият епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“ е проектът на Георги Милков – „Към света след Желязната завеса“. Филмът представя детайли за това как България излиза от международната изолация и обръща курса в дипломацията. За присъединяването към НАТО и ЕС и пътя на страната ни до там, за разпадането на СИВ и Варшавския договор, за ключови визити у нас като посещенията на папа Йоан Павел Втори и Бил Клинтън, за събитията в Либия – спътници на Георги Милков в пътуването „Към света след Желязната завеса“ са президентът Франсоа Митеран, Ив Манвил от организаторите на закуската с Франсоа Митеран, Стефан Тафров, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и Димитър Цанчев.

Гледайте „Към света след Желязната завеса“ (54 мин) на 13 юли от 21:00 ч. по БНТ 1!

Изпълнителен продуцент на документалната поредица „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад