Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева пред Dir.bg за бъдещето на медиите и журналистиката

Лъжата ще стане основно човешко право, бизнес моделът на истината умря, категоричен е Бойко Василев. За Добрина Чешмеджиева каквото и да се случва в света, медиите никога не трябва да изоставят възможността за разговор и дебат

13:15, 08.06.2023
Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева пред Dir.bg за бъдещето на медиите и журналистиката

Dir.bg празнува своята 25-а годишнина със съзнанието за предизвикателства, с които се сблъсква съвременната журналистика. Възможно ли е един ден нюзрумът да се окаже празен, а журналистът излишен? Как се промениха стандартите в журналистиката с навлизането на високоскоростната информация?

Емблематичните журналисти на БНТ разкриват пред какви предизвикателства се изправят медиите днес, но и какво се случи в обществото и журналистиката през последните 25 години, как то промени историята ни и определи бъдещето.

"Нека всеки бъде пред огледалото на обществото. Нека дебнат, нека следят, нека имат мнение. Това е уникално събитие в историята на човечеството - толкова много хора имат право на глас. Но за първи път в историята на човечеството толкова глупави хора имат право на глас. Това е качествено нов елемент. Навремето глас имаха четящият, образованият, мислещият, аристократът. Това свърши. Сега право на глас има всеки, който току-що е проговорил. Това не може да бъде спряно", категоричен е водещият на „Панорама“.

Мнозина биха се запитали - защо ни е журналистика, мога да чуя какво ми казват отляво, какво отдясно, и сам да си направя заключението. Василев оборва тази теза с личния си опит, когато като репортер на "Панорама" отразява войната в Косово.

Пред Dir.bg, по повод 25-та годишнина на първия български интернет портал у нас, Бойко Василев казва, че образът, с който работим сега, е лепкав, манипулируем и ние не знаем кой го произвежда. Работата на журналиста е да се съмнява, включително в това, което виждат очите му. „Това, което виждат очите ни, е по-голяма лъжа от това, което казват устите ни“, заявява Бойко Василев. Според него въпросът за истината ще стане фундаментален.

„Въпросът за истината и за лъжата не могат да имат технологично решение, защото така стигаме до антиутопия, до тоталитарно общество, в което нищо няма да е възможно.

Моята прогноза е, че лъжата ще стане основно човешко право. Човек има право да греши и да лъже.Това го прави човек. Несъвършенството ни прави хора. Въпросът за истината не може да има технологично решение, но има философско и човешко", казва водещият на „Панорама“.

Интервюто на Бойко Василев пред Dir.bg може да прочетете и гледате ТУК.

За Добрина Чешмеджиева медиите, журналистите, не трябва да се приемат за жертви. “Смятам, че за обществото е по-лесно да общува с нас, отколкото с онези, от които очаква да се взимат важните решения. Те трябва да го правят все повече пред очите на хората, да го правят в разговор... Ако ние решим да не сме жертва, да не сме буфери, а да сме рефер, посредник, това е една достойна роля.“

Водещата на „Референдум“ има категорична позиция и вярва, че в днешния дебат, в разговора: „Човек трябва да стои на мястото, на което е поставен, със скромност, с достойнство и ниво. Смятам, че това е абсолютно задължително. Да, може би не изглежда много интересно, много впечатляващо. Но го има дългосрочният ефект от такъв образ. Смятам, че това искат да видят хората в онези, които взимат решенията, тези, които стоят на важни позиции. Искат да видят, че това са хора, които сериозно са поели тези ангажименти, че стоят достойно на мястото, което заемат".

„Разговорът, който трябва да водим, срещата, която трябва да имаме - хората, политиците, институциите, медиите, не се състои по някакъв естествен начин, не се състои по правилния начин. Може би, когато нямаш уважение към личността, към определени хора, когато нямаш уважение към институциите, ти не се чувстваш задължен да спазваш правилата, за които негласно всички ние сме се разбрали... Затова се стига до такива ужасни сюжети. И хората, казват: "Хайде, престанете!". Но журналистиката няма как да престане... Бъдещето винаги ще се определя от технологиите. Но каквото и да правим оттук насетне, е важно да не се отказваме от разговора.“

Интервюто на Добрина Чешмеджиева пред Dir.bg можете да прочетете и гледате ТУК.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад