Бойко Василев участва в международен дебат на тема „Да опишеш войната – Европейски диалог“

В средата на юни европейският диалог ще продължи в София и Пловдив

13:43, 16.05.2024
Бойко Василев участва в международен дебат на тема „Да опишеш войната – Европейски диалог“

Съмнението е дълг на журналиста. А той трябва да го насочи първо към себе си", каза Бойко Василев на дискусия в Амстердам. Водещият на "Панорама" участва в международен дебат на тема "Да опишеш войната – Европейски диалог" в амстердамския център "Де Бали" на 14 май. Инициативата е на Френския институт, а сред другите организатори са АРТЕ, Уест Франс, Льо Гран Континент и Европейската културна фондация.

Като взимат повод от войните в Украйна и Газа, професионалистите разговарят за стандарти, принципи и тенденции. В средата на юни европейският диалог ще продължи в София и Пловдив.

В дискусията заедно с Бойко Василев участваха британската фотожурналистка Анастасия Тейлър – Линд, Сандер ван Хорн от Нидерландската обществена телевизия, Вероника Дорман от "Либерасион" и Еманюел Шаз, кореспондентка на няколко френски медии в Украйна.

Василев разказа за своя опит от войните в Босна и Херцеговина и Косово, като ги сравни с днешните. Нидерландската публика, в която преобладаваха студентите, бе впечатлена от негова история от Прищина през 1999 г., която показва как собствените ни очи могат да ни излъжат.

"Днес всички произвеждат образи. Но не всички, които произвеждат образи, са честни и почтени хора. Затова журналистите имат много повече задачи. Те трябва да "изстудят" образа, да застанат над неговата емоция, за да може да заработи разумът", каза на дискусията журналистът от БНТ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад