Бомбоубежищата в България на фокус в „Следите остават“ по БНТ 1

В предаването за разследваща журналистика Богдана Лазарова проверява какво е актуалното състояние на бомбоубежищата у нас и разследва защо броят им е намалял драстично през последните 10 години – гледайте в неделя от 19:30 ч.

12:11, 25.03.2022
Бомбоубежищата в България на фокус в „Следите остават“ по БНТ 1

На 27 март (неделя) предаването „Следите остават“ от 19:30 ч. по БНТ 1 разследва защо бомбоубежищата в България намаляват в пъти през последните 10 години, проверява как изглеждат те в момента и колко хора могат да се скрият в тях. Разследващият репортаж на Богдана Лазарова показва и доколко гражданите познават функциите на т.нар. сирени.

Инж. Стефко Бурджиев – последният главен директор на Национална служба „Гражданска защита“ до закриването ѝ като самостоятелно звено и преминаването ѝ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР – разказва, че до 2011 г. всички скривалища са поддържани в изрядно състояние и във връзка с войната в Ирак в тях са вложени 1 млн. лв. за ремонт и подмяна на електрическата инсталация. Бурджиев казва още, че системата за оповестяване на населението, т.нар. сирени, е инсталирана в едва 10 града в България.

В „Следите остават“ зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Николай Радулов разкрива каква ще е съдбата на „Гражданска защита“ за в бъдеще. Зрителите на БНТ 1 ще видят и каква е актуалната ситуация с бомбоубежищата в съседна Румъния.

Гледайте разследващото предаване „Следите остават“ всяка последна неделя на месеца от 19:30 ч. по БНТ 1.

Предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ се излъчва всяка последна неделя на месеца. То се базира на собствени авторски материали на разследващата журналистка Богдана Лазарова, отличавана с редица награди. Предаването представя разследвания, разработки по ключови казуси от обществения живот, показва скритата истина с факти и доказателства, проследявайки закононарушения, корупция и злоупотреби.

Богдана Лазарова се занимава с журналистика от 1991 г. Тя е автор на три книги с журналистически разследвания – „Афера“ (2006), „Държавна сигурност и изчезналите съкровища“ (2010) и „Оня списък – първият разгром на разузнаването“ (2011).

Разследванията на предаването „Следите остават“ за действащи фирми на убити преди 20 години в гангстерската война престъпни босове и за рисковото състояние на стената на втория по големина язовир в България „Огоста“ влязоха в селекцията на фестивала за телевизионни и радио продукции PRIX EUROPA в Потсдам, Германия, под егидата на Европейския парламент. Предаването за язовир „Огоста“ бе отличено и на наградите „Икономика на светло“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад