Боряна Калейн е новата абсолютна европейска шампионка! Стилияна Николова с бронзов медал

17:56, 20.05.2023

Боряна Калейн: Много съм щастлива, защото имах едно вътрешно усещане за това Европейско, че най-накрая ще успея да постигна мечтата си и се радвам, че издържах и успях

Вижте цялото интервю с Боряна Калейн във видеото.

БНТ: Бубе, невероятно представяне. Сълзи в очите ти, а смятам и в много голяма част на българите по света. Какви са емоциите ти?

Боряна Калейн: Много ми е трудно да опиша какви са емоциите ми. Преди всичко съм много щастлива, защото имах едно вътрешно усещане за това Европейско, че най-накрая ще успея да постигна мечтата си и се радвам, че издържах и успях.

БНТ: Тройката се оказа щастливо число за теб, защото 2021-а - сребро на Европейското, 2022-а - сребро, сега - злато. Каза, че си имала предчувствие, но все пак вярваше ли в този триумф?

Боряна Калейн: Ами, честно казано, вярвах, защото аз още с идването на това Европейско казах, че който издържи и най-добре си изиграе съчетанията ще стане, тъй като има много държави, които имат претенции за първото място. Радвам се, че успях и наистина много-много-много съм щастлива от това, което постигнах.

БНТ: Освен че спечели злато в многобоя, Стили пък спечели бронз. За пореден път ви виждаме на стълбичката ръка за ръка. Колко емоционално е за вас това и за целия щаб, защото показва, че България в последните години диктува модата в художествената гимнастика и индивидуално, и при ансамблите?

Боряна Калейн: Радвам се, че имаме толкова силен отбор, защото това ни дърпа напред. Много съм щастлива за Стили, защото тя работи много, заслужава го, страшно добро момиче е. Освен това аз ѝ казах да не се отчайва от това, че си е повторила успеха тази година, защото означава, че догодина непременно ще го подобри.

БНТ: Ако направим една историческа препратка, успехът е още по-сладък, защото 29 години по-късно успяваш да си на подиума на най-високото място, след като Мария Петрова преди тези години го направи. Това пък колко е ценно за теб, защото да се сравняваш с такъв човек като нея наистина е огромна чест.

Боряна Калейн: Щастлива съм. Статистика не съм правила, но се радвам, че отново подобрявам нечие постижение и то точно на г-жа Петрова, защото тя е много голямо име в нашия спорт. Между другото аз сега като се замислям, за трети път подобрявам нейно постижение. Надявам се и да надскоча някое някой ден.

*** *** ***

Боряна Калейн спечели абсолютната европейска титла от първенството на Стария континент по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан.

Това е първа европейска титла за България в многобоя от 29 години, когато злато спечели Мария Петрова.

Калейн изигра по перфектен начин своите композиции и събра 131 точки, с което стъпи на европейския връх.

А силното представяне на България допълни Стилияна Николова, която спечели бронзов медал с резултат от 129.5 точки. Среброто остана за италианската София Рафаели.

Боряна Калейн получи оценка от 31.750 точки в първото си съчетание на лента, където допусна лека неточност. На обръч тя получи резултат от 33.250 точки, а с перфектни съчетания на топка и бъхалки, родната представителка напълно заслужено спечели златото.

Стилияна Николова, която спечели бронзов медал на Европейското и миналата година, получи най-силните си резултати на обръч и топка, но грешки на лента я лишиха от шанса да се класира на второ място.

Утре двете ни представителки ще играят на финалите на отделните уреди.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика/Анна Недкова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад