Бруно Бекман пред БНТ: Какво е да си военен кореспондент в Украйна

„Всеки ден, през който тази война продължава, е изключително вреден за бъдещите украинско-руски отношения. Всеки час, всяка секунда нанасят вреди занапред.“

12:12, 31.03.2022
Бруно Бекман пред БНТ: Какво е да си военен кореспондент в Украйна

В продължение на седмица в разгара на войната в Украйна специално за БНТ от Киев предаваше Бруно Бекман – белгийски журналист и старши продуцент в Европейския съюз за радио и телевизия. В момента той е у дома в родината си, но скоро отново ще поеме към военната зона, за да показва събитията там. Как преодоляваш страха и какво е да предаваш между безсънието, трагедиите и надеждата – за всичко това Бруно Бекман разказва в специалното интервю, което даде за кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

„Ставах рано, в 5:30 ч. – 6:00 ч., започвах да давам първите си интервюта – за нидерландското, белгийското, швейцарското радио – и това продължаваше нон-стоп през целия ден до 22:00 ч. вечерта. През целия ден правех включвания и материали за радиото и телевизията. Разбира се трябва и да обикаляш навън, за да търсиш истории. В началото, когато пристигнах, бяхме съвсем малко журналисти. Работеше се трудно, но винаги е така по време на война. Украинците толкова се страхуват от саботьори и руски шпиони, които се правят на журналисти, че по улиците бивах спиран за проверка на всеки 100-200 метра. Но се отнасяха приятелски. Не съм привърженик на това да съм внедрен в армията, винаги съм отказвал, което понякога се отразява на сигурността ти като журналист. Но за мен независимият поглед е важен, разговорите с хората са важни, без някой от министерството на информацията да ти представя своята версия. Предпочитам да говоря с обикновените хора, да пия едно кафе с тях – така получавам различна от тази на министерството информация“, споделя Бруно Бекман.

Според белгийския журналист, обикновените украинци не мразят руснаците. По думите му, украинците знаят, че това не е война на руснаците, а на Владимир Путин.

„Решението е само в Москва, ако по някакъв начин някой успее да убеди президента Путин да промени курса. Тази война не може да бъде спечелена от руснаците, защото украинците се бият с мотивация, те знаят защо го правят, по-голямата част от руските войници не знаят защо се бият. Пристигането им в Украйна беше представено като нещо друго – смятаха, че става въпрос за военно учение, че ще бъдат посрещнати с отворени обятия от населението. Войната не може да бъде спечелена, защото в градове като Херсон, Суми, Чернигов, Запорожие украинците не се страхуват, те са навън по улиците и ще останат там, ако трябва с години. Всеки ден, през който тази война продължава, е изключително вреден за бъдещите украинско-руски отношения. Всеки час, всяка секунда нанасят вреди занапред“, казва Бекман.

Гледайте цялото интервю на Бруно Бекман за БНТ тук

Гледайте всички включвания на Бруно Бекман за БНТ тук

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад