Четири причини да гледате „Ваканцията на Лили“

14:15, 02.08.2022
Четири причини да гледате „Ваканцията на Лили“

Множество филми и песни разказват за най-слънчевия сезон - лятото. За повечето от нас те са любими, защото зареждат с настроение, връщат спомени или ни отпращат в мечтите за бъдещето. Ние, от БНТ, ви предлагаме още един весел сериал, чийто фокус са летните патила - „Ваканцията на Лили“. Гледайте го от 02.08 по БНТ в 10.00 часа.

Родителите на Лили са разведени и тя е изпратена при баща си във Варна. Там с ужас разбира, че вместо да изкарат весело на морето, баща й се е оженил повторно. Жената на баща й – Госпожата Фани, е строг възпитател, държащ на реда. Още по-ужасно за Лили е наличието на доведен брат, според нея глезльо. Капката на търпението й прелива, когато Госпожата Фани пъди любимото й куче на двора.

Детето отказва да приеме наличието на друга жена в живота на баща си и всячески се бори да се отърве от нея. След опита на Лили за бягство отношенията в семейството започват да се нормализират. Когато кучето на Лили е отвлечено, двете деца се сплотяват. Сприятеляват се и с още няколко пакостника. Следват множество приключения, включващи разходки по исторически местности и издирване на извънземни. Както всеки хубав сюжет и този включва любовна история.

Давам ви четири причини, с които да ви убедя да го гледате:

1. Няма безизходна ситуация

В колкото и неприятна ситуация да се озове Лили, тя успява да намери изход от положението. Разбира се, това я забърква в още по-големи каши, но и от там успява да се измъкне.

2. Опровержение на стереотипите

Филмът е от 2007 година. Добронамерено и с хумор разказва за чувствителни теми. Циганчето Менухин е цигулар. Гордее се с това, че работи, сам споделя: „Аз не крадем. Баща ми не дава. А е чул да краднем, главичката ми ще строши“.

3. Човек се познава през постъпките

Нима има нещо по-страшно за едно дете от това опората в семейството му да се разпадне? Чувствата на Лили и доведения й брат преминават от ненавист до любов и подкрепа.

Две самотни деца търсят опора помежду си. Комуникацията при тях е чиста и искрена. Първо се бият, после стават приятели, едва когато някой докаже, че е достоен да стане приятел. Първото, което сплотява двете деца, е търсенето на кучето, второто – тайната на родителите им. Впоследствие започват да оценяват времето, прекарано заедно.

4. Човек в душата си е откривател

Даден е истински пример за толерантност и уважение. Децата търсят извънземни в една манастирска икона. А вместо да се ядоса, клисарят бай Иван играе с тях, поддържайки илюзията им за съществуването на извънземни. Той сам казва: „Човек трябва все в нещо да вярва.“ Търсенето на извънземни в икона съчетава два напълно противоречиви свята. Това е вечният стремеж на човек да открива. Децата в най-чиста форма ни показват, че трябва да се търси отвъд познатото.

Автор: Виктория Павлова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад