Чудесно представяне за Боряна Калейн, влезе в Топ 5 на света

от БНТ

12:31, 07.08.2021
Чудесно представяне за Боряна Калейн, влезе в Топ 5 на света

Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Българската състезателка Боряна Калейн представи страната ни по най-добрия начин на Олимпийските игри в Токио. Грацията ни завърши на 5-о място в многобоя на турнира по художествена гимнастика.

Възпитаничката на Марияна Памукова получи общ сбор от четирите изигравания 100.625 точки.

20-годишната Боряна Калейн изигра много чисто, много смело и много точно своите вълнуващи композиции във втория ден от надпреварата. Българката вървеше на 5-о място през цялото време на състезанието, като в крайна сметка запази позицията си. Представянето ѝ обаче може да се счита за изключително престижно, с оглед на огромната конкуренция в индивидуалното.

Боряна Калейн получи 25.900 за обръч. За второто си излизане на килима за съчетанието с топка тя беше оценена с 25.625 точки. Енергичните бухалки на състезателката от клуб „Левски-Триадица“ заслужиха 26.650, а за огнената лента тя получи оценка от 22.450 точки.

Българският щаб подаде две контестации с искане за повишаване на оценките на Боряна Калейн, но и в двата случая, след преразглеждането от журито, оценките ѝ на обръч и бухалки не бяха променени.

Цялата надпревара в многобоя премина под сянката на голям брой подадени възражения от треньорските екипи.

Другата ни представителка в индивидуалното Катрин Тасева завърши на 14-о място в квалификациите и не успя да се класира за финала. Това беше и нейното последно състезание, след което сложи край на кариерата си.

Ансамбълът ни ще се бори за разпределението на медалите утре, неделя (8 август) от 5.00 часа сутринта.

Боряна Калейн през сълзи: Горда съм, превъзмогнах себе си

Емоциите нахлуха у Боряна Калейн и получиха външен израз чрез сълзи, които тя не успя да сдържи при първото си интервю след края на Олимпиадата в Токио. Националката ни по художествена гимнастика сподели пред БНТ, че е много щастлива и доволна от представянето си.

Състезателката на Марияна Памукова завърши на 5-о място в многобоя, което се счита за престижно класиране, с оглед на огромната конкуренция в индивидуалната надпревара.

„Благодаря, много съм щастлива и горда от това, което постигнах на това състезание, защото имах много тежка психическа подготовка в последните два месеца, а това беше едно преодоляване на себе си“, каза Калейн.

„Не мога да го опиша, защото аз мечтах за това състезание, което беше отложено. Бях тук и завърших на 5-о място. Участието ми тук ме научи на много неща, първото – да не губя вяра в себе си. Относно Париж, мисля, че три години са страшно много време и не мога да си правя планове за тогава“, допълни Боряна Калейн.

„Сега ще има малко почивка и следващото състезание е октомври месец сме пак тук на световно първенство“, завърши Калейн.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад