Давид срещу Голиат: С какво Украйна може да отвърне на руската военна мощ?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Настоящото напрежение около Украйна връща спомени от тоталното поражение на украинската армия при анексирането на Крим през 2014 година. Навремето въоръжените сили на Украйна са били в окаяно състояние, посочват западни коментатори.

Дали обаче евентуален нов сблъсък с армията на Русия ще e повторение на Давид срещу Голиат. Събитията около Крим преди осем години са били грубо събуждане за Киев, отбелязват специалисти по сигурността.

Украинската армия е увеличила поне 15 пъти бойния си състав, а военните разходи на Киев са скочили над четири пъти като процент от БВП. По този показател Украйна изпреварва повечето страни от НАТО. След 2014 г. страната модернизира своите танкове, бронирани коли и артилерийски системи.

Миналата година Вашингтон одобри трансфер на американско оръжие за Украйна в размер на 650 милиона долара, от които оборудване за 200 милиона само през декември. Така Киев вече не е сам срещу руската военна мощ.

След 2014 г. НАТО като организация и отделни страни членки са оказали военна помощ на Киев в размер на 14 милиарда долара.

Най-много оборудване идва от Съединените щати, които доставят радиооборудване, военни камиони и стотици противотанкови ракети. Защитно въоръжение дойде и от Великобритания, Полша и Литва.

Турция предостави на Украйна своите дронове Байрактар, доказали ефективността си в конфликта между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах през 2020 г.

Но модернизацията на украинската армия не се изчерпва само с оборудване и въоръжение. Ключова роля играе и съвременното обучение от инструктори на НАТО в украински бази. Така украинските военни скъсаха с досегашните военни доктрини, останали от съветско време, които Москва познава отлично и знае какво да очаква.

Сега и бойният дух на украинците е по-висок, повечето военни са влезли в армията през 2014 - 2015 г. Рискове произлизат и от досегашния опит в конфликта в Донбас, който е по-близо до партизанска война. Подготовката на Киев и Запада за такъв тип конфронтация ще донесе малка полза при мащабна руска офанзива с танкове. Освен това конфликтът в Донбас не изисква използване на украинската авиация, която остава слабо звено във военния потенциал на страната. Повечето от самолетите са над 30 години, пилотите са зле обучени и зле платени. Затова руската бойна авиация може да осигури решително предимство над украинската отбрана, въпреки всички усилия за военна модернизация на Киев.

Освен материална, военните доставки за Украйна, имат и стратегическа стойност. Те са знак, че страните, предоставили помощта може да се намесят и повече в случай на въоръжен конфликт. Всичко това може да накара Москва да преразгледа оценките си за съотношението между ползата и цената на инвазия. Колкото по-дълго Украйна е в състояние да се сражава, толкова повече жертви ще даде Русия, което също е възпиращ фактор, посочват западни специалисти.

Автор: Мартин Гицов

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад