Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България, операцията на Русия е недопустима

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Румен Радев определи военната операция на Русия в Украйна като недопустима.

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има рискове." - каза Радев

Рано тази сутрин държавният глава свика спешна среща на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна. В нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, ресорни министри от кабинета, и членове на ръководствата на службите и на Българската армия.

След срещата Румен Радев изтъкна, че България оценява рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост, които ни касаят.

Работи по всякакви алтернативни трасета за доставки, предприемат се и дейности за защита на БГ в киберсигурността у нас.

България ще работи активно за своята защита, в ход са консултации в рамките на НАТО, каза още Радев.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад