Председателят на ЕК свиква всички еврокомисари на извънредна среща, очакват се нови санкции срещу Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Среща на върха ще има в Брюксел, както беше планирано. Преди това през целия ден ще има и много други срещи. Както знаете и ЕС,и НАТО остро осъдиха руската атака срещу Украйна", каза в "Денят започва" кореспондентът на БНТ от Брюксел Десислава Апостолова.

И допълни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че съжалява много, че Русия е избрала пътя на войната след толкова много дипломатически усилия от всички страни.

Столтенберг е подчертал в изявление, че НАТО е готов да защитава всички свои съюзници.

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък излязоха със съвместно изявление, в което обещаха и хуманитарна помощ на Украйна ако това е необходимо", допълни Десислава Апостолова.

Малко по-късно Урсула фон дер Лайен свиква всички еврокомисари на извънредна среща в Еврокомисията. След това тя ще се срещне и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата се очаква да направят изявления, за да координират последващите действия на ЕС и НАТО.

"А тази вечер в 21 ч. българско време в Брюксел се очаква да пристигнат всички европейски лидери. Това, което засега се обсъжда тук, са следващи санкции срещу Русия", уточни Апостолова.

И припомни, че ЕС наложи голям пакет от санкции, които засягат 351 депутати от Руската дума и на 37 физически и юридически лица, свързани с организирането на военните атаки. Както и че, ЕС е готов да наложи още санкции на Русия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад