Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е финалист в телевизионния фестивал PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL 2022

Филмът е сред петте финалиста на престижния международен фестивал, в който са заявили участие 400 детски продукции

15:02, 04.02.2022
Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е финалист в телевизионния фестивал PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL 2022

Детският игрален филм „Байкър" на БНТ е сред петте финалиста в конкурсната програма на международния фестивал PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL 2022, в който са заявили участие общо 400 детски продукции. Филмът е създаден по проект за копродукция за детски игрални филми на ЕСРТ/Европейски съвет за радио и телевизия, а номинацията е голямо постижение и признание за обществената телевизия. PRIX JEUNESSE INTERNATIONAL е един от най-старите телевизионни фестивали за детски и младежки продукции в света. Провежда се на всеки две години и отличава най-добрите телевизионни проекти. През 2022 г., фестивалът ще се проведе в Мюнхен, Германия от 10 до 15 юни.

„Байкър“ е разказ за дете, което по цял ден кара колело и не сваля каската си нито за минута. Малчуганът, известен с прякора си Байкър (от англ. biker), живее с майка си и отчаяно се опитва да я убеди да си вземат куче, но тя все отказва. Един ден детето вижда как две момчета измъчват кученце. Успява да спаси животинчето и го скрива в гаража на къщата си. Двамата с кученцето прекарват много време заедно в щастливи игри и се привързват силно един към друг. Момчетата, от които е спасил кучето обаче, търсят отмъщение. Успяват да отвлекат кутрето, като в замяна искат от Байкър неговата каска - много скъп подарък от бащата му, с който никога не се разделя. Въпреки това - размяната е неизбежна, а хулиганите с изненада откриват, че под каската се крие красиво момиченце – Рада. Те все пак ѝ връщат кученцето и си тръгват с каската ѝ. Когато майката на Рада вижда, че дъщеря ѝ е без каска, се умилява и приеме кучето в дома им. Във финалната сцена става ясно, че бащата на Рада е починал, а тя е носела каската като бягство от света. Рада кръщава кучето Рокет, а новият ѝ най-добър приятел връща вярата ѝ в живота.

Режисьор на детския игрален филм „Байкър“ е Александър Долумджийски, сценаристи - Александър Долумджийски и Тео Чепилов, а оператор Кирил Паликарски. Изпълнителен продуцент от БНТ е Йоана Левиева-Сойър, а изпълнителен продуцент от страна на ЕСРТ е Берил Ричардс.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино, а филмът „Байкър“ е част от филмопроизводство на обществената телевизия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад