До 15 юни номинирайте вашия лидер за Мениджър на годината

Конкурсът се провежда и в четири нови категории – Бизнес в първите 20 млн. лв., Екип на годината, Най-добър нов бизнес и Бизнес трансформация

15:28, 02.06.2023
До 15 юни номинирайте вашия лидер за Мениджър на годината

Най-авторитетното отличие за бизнес лидери в страната ще бъде връчено за 16-и пореден път по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет през ноември 2023 г. Кандидатствайте в конкурса до 15 юни 2023 г.

Методологията за оценка в конкурса е разработена и се прилага от световната консултантска компания „Делойт“. Кандидатстването и участието във всички етапи на състезанието за висши мениджъри не е обвързано със заплащане.

Какво трябва да направите и как да номинирате вашия лидер, за да бъде сред топ мениджърите на страната в 16-ото издание на конкурса? Достатъчно е лидерът и компанията, която управлява, да отговарят на следните критерии за допустимост:

• мениджърът да управлява компанията от минимум 2 години и да прекарва поне половината от работното си време в България;

• в последната финансова година да са постигнати поне 20 млн. лева приходи и компанията да има 50 или повече служители.


Етапи в оценката на кандидатурите в основната категория

След като подадете документи и преминете етапа на допустимост, във втория етап се оценяват финансовите резултати и добрите управленски практики от последните три години. Финансовите резултати се сравняват с резултатите на основните конкуренти в бранша. Излъчват се десет финалисти. Третият етап е за оценка на личностните качества на финалистите и техните индивидуални характеристики. Те се определят по лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитичност, управление на хора и управление на ресурси. Екипите на „Делойт“ провеждат интервюта с всеки финалист, с негови преки подчинени и партньори и изготвят 360-градусова оценка, чрез която се формира финалният сбор. Обществен съвет от личности с безукорно име и авторитет валидира оценките.

Етичен кодекс

Всеки участник в конкурса подписва Етичен кодекс, обобщаващ ценностите, принципите и отговорните бизнес практики, които градят и поддържат култура на почтеност. Подписвайки кодекса, участникът декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Новите категории са вече традиция

През 2022 г. надградихме конкурса с четири допълнителни категории, които предизвикаха огромен интерес сред бизнес общността в страната. Номинирайте вашата компания и за една от четирите нови категории:

Бизнес в първите 20 млн. лв.

С тази категория обръщаме внимание на малкия и средния бизнес в страната с годишен оборот до 20 млн. лева. Оценяват се финансовите постижения за последните три финансови години, устойчивостта на компанията и добрите управленски практики. Приемат се кандидатури от компании, създадени преди 2018 г.

Екип на годината

Знаем, че бизнес успехът е резултат от екипна работа и култура на сътрудничество. За да отличим най-добрия екип за 2023 г., ще оценим комуникационната култура, целите и резултатите на екипа, лидерството, психологическата сигурност, изграденото доверие, предлаганата подкрепа между членовете му и взаимно обучение.

Най-добър нов бизнес

Предприемачите, успешно стартирали бизнес в последните до 5 години, вече ще имат възможност да представят компанията си в конкурса. Ще оценим приходи, ръст на приходите, оперативна печалба и марж, възвръщаемост на вложения капитал и ръст на приходите на служител, като ще бъде приложен бенчмаркинг спрямо два основни конкурента на кандидатстващите компании. Приемат се кандидатури от компании, създадени не по-късно от 5 години преди 2022 г. (т.е. регистрирани не по-рано от 2018 г.).

Бизнес трансформация

Това е възможност да представите скорошен завършен проект, довел до ускоряване на бизнеса – нов бизнес модел, операционни трансформации, нов източник на финансиране, дигитализация на процеси, зелени инвестиции в устойчиво развитие и други по ваш избор. Ще отличим най-успешната бизнес трансформация, която се е случила през календарните 2021 и 2022 г. и към настоящия момент е приключила.

Победителите

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2023“ и победителите в новите категории ще обявим през ноември по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет, а след това в националния ефир на bTV ще бъде излъчен документален филм, чрез който постиженията на най-добрите бизнес лидери в страната да достигнат до възможно най-широка аудитория.

Срокът за кандидатстване е до 15 юни 2023 г. на e-mail konkurs@manager.bg. Можете да заявите желание за включване в конкурса и чрез попълване на регистрационната форма в сайта на конкурса.

Носители на титлата „Мениджър на годината“ през годините

2022: Владимир Спасов, прокурист на „М+С Хидравлик“ АД

2021: Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА

2020: Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“

2019: Светла Несторова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“

2018: Александър Димитров, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „А1 Българи“

2017: Пламен Мирянов, собственик и председател на Съвета на директорите на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ

2016: Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe

2015: Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК

2014: Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“

2013: Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК

2012: Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

2011: Станислав Разпопов, главен изпълнителен директор на „Дунапак Родина“

2010: Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на „Мобилтел“

2009: инж. Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на „Асарел-Медет“

2008: инж. Валентин Трифонов, изпълнителен директор на „Приста Ойл“

***

Генерален спонсор на 16-oто издание на конкурса "Мениджър на годината" е A1

Основни партньори са Fibank, Johnnie Walker

Конкурсът за висши мениджърски постижения се осъществява с подкрепата на: BAT, Volkswagen

Медийни партньори: bTV Media Group , БТА, BNT, Dir.bg, Дарик, BulFoto

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад