Документалната поредица „Отворени досиета“ с нов сезон по БНТ

Какво не знаем за тоталитаризма и каква е цената на свободата – шест документални разказа за хора, оцелели в репресиите

15:30, 27.10.2022

На 29 октомври, събота, от 16:30 ч. по БНТ 1 започва излъчването на нови шест филма от документалната поредица на Българската национална телевизия „Отворени досиета“.

Документалната поредица „Отворени досиета“ е по идея на Катя Атанасова, която е и продуцент на филмите. Сценарист на всички тях е разследващият журналист Христо Христов, а в новия, четвърти поред сезон режисьори са Димитър Коцев – Шошо, Павел Г. Веснаков и Александър Смолянов. Оператори са Димитър Костов, Павел Г. Веснаков и Росен Даскалов.

Основната цел на документалната поредица, която се излъчва от 2014 г. по БНТ, е да покаже вплитането на отделната човешка съдба в общностната и чрез личностни разкази да проясни как комунистическият режим е определял и предопределял човешки съдби. Желанието на екипа на „Отворени досиета“ е да се „реконструира“ паметта за онова време, да представи „археология“ на индивидуалното му човешко преживяване.

Герои на филмите в новия сезон са писателят Цанко Живков – арестуван на 17 години веднага след 9 септември 1944 г. и спасен по чудо от разстрел без съд и присъда; Мохамед Узънкъш – една от жертвите на „възродителния процес“, основател и лидер на нелегалната съпротивителна организация „Дългата зима“; Архимандрит Ириней – протосингел на Софийската митрополия (1941-1944), един от младите и високообразовани православни духовници, арестуван е в дните след 9 септември 1944 г. и изчезва безследно; Владимир Гошев – син на горянин от Асеновградската конспирация (1947), самият той е осъден на 5 години затвор за конспиративна дейност; Сафие Юрдакул – участва в гражданска организация на наследниците на жертвите на „възродителния процес“, изолирани в „Белене“ през 1985 г. без съд и присъда, както и Ванцети Василев – политически емигрант и син на известен анархист, лежал в „Белене“, самият той обект на преследване от страна на режима заради баща си.

Гледайте новия сезон на „Отворени досиета“ от 29 октомври в 16:30 ч. по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад