Документалният филм „Останалите. Снимки от една война“ на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като машина на времето, която свързва миналото и днешния ден, ще бъде излъчен в неделя от 12:30 ч.

12:16, 08.12.2022
Документалният филм „Останалите. Снимки от една война“ на Бойко Василев по БНТ 1

Тази неделя, 11 декември, от 12:30 ч. по БНТ 1 ще бъде излъчен документалният филм „Останалите. Снимки от една война“ на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев.

През 1994 г. Бойко Василев и операторът Христо Обрешков влизат за първи път в обсадения град Сараево, който босненската сръбска армия обстрелва от околните планински склонове. За три години, десет месеца и три седмици загиват 1601 деца, 200 от тях – от снайперистки обстрел. Не достига храна, няма ток и вода, гражданите изсичат дърветата за огрев. Единственият начин да преодолеят обсадата е да минат през прокопан в земята тунел.

Тогава Бойко Василев разговаря с много хора – политици, художници, преводачи, журналисти. Близо до т.нар. „Алея на снайперистите“ се среща и със семейство Михайлович. Бащата е сърбин, майката – мюсюлманка. Имат две деца – на три и десет години. Живеят в Сараево и търпят всички несгоди на обсадата. Тяхната дъщеричка Ваня не знае какво е портокал или банан, но знае, че не бива да стъпва в другата стая, защото е под прицела на снайперистите. Когато трябва да напуснат Сараево, минават през тунела. Въпреки това семейство Михайлович не е изгубило духа си и вярва в съвместния живот на всички етноси в Босна.

Близо три десетилетия по-късно екипът на Българската национална телевизия търси героите от 1994 г. – къде са те сега, как са и в какво вярват, след като войната отдавна е приключила. Тунелът на спасението е превърнат в музей, но къде е спасението за Босна и Херцеговина днес? И докато войната е другаде, в Украйна, може ли да се върне на Балканите?

„Останалите. Снимки от една война“ е разказ за сараевския дух и за това, което е останало след войната – ценностите и надеждите, любовта и омразата, трагедиите и приятелствата.

„Всичко започна с едно малко чудо: случайно открих част от архива си от 1994 година, с най-хубавата част – сараевското семейство Михайлович“, казва Бойко Василев. „И си спомних, че винаги съм искал да ги срещна отново. Моментът дойде сега, когато отбелязваме 30-годишнината от началото на босненската война, а в Европа бушува друга. Търсихме дълго. Минахме през емоции, спомени и страст, в които минало и настояще се срещат. Помогнаха ни много хора. Накрая, търсенето се увенча с успех.“

Освен Бойко Василев, който е автор и сценарист на филма, екипът, реализирал „Останалите. Снимки от една война“, включва отговорния оператор на предаването „Панорама“ Михаил Врабчев, видеотехника Юлиян Димитров и фотографа Стоян Ненов. Кадрите от 1994 г. са на оператора Христо Обрешков, който ни напусна през 2016 г. Режисьор на филма „Останалите. Снимки от една война“ е Лъчезар Аврамов, създател на повече от 30 документални и 3 игрални филма, сред които „Снимка с Юки“ и „Жълт олеандър“.


„Останалите. Снимки от една война“ – тази неделя, 11 декември от 12:30 ч. по БНТ 1

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад