Домът на българското кино - еп. 9: Режисьорът на „Възвишение“ и „Под прикритие“ - Виктор Божинов

16:21, 12.01.2021
Домът на българското кино - еп. 9: Режисьорът на „Възвишение“ и „Под прикритие“ - Виктор Божинов

В епизод 9 от подкаст поредицата на БНТ гостува режисьорът на „Възвишение“ и „Под прикритие“ Виктор Божинов, който разкрива как стига до решението да екранизира романа на Милен Русков.

„В крайна сметка човек трябва до си поставя високи цели, за да се опитва да ги прескача, дори с риск да си разбие главата, така че „Възвишение“ беше от тези неща, които бяха висока летва, която (дай Боже!) да сме успели да надскочим!", споделя Божинов.

“Аз се радвам много, че телевизията рестартира философията си за подкрепа на българското кино, наричайки я “Домът на българското кино”, защото българското кино без Българската национална телевизия не е било, няма и да бъде”, казва още режисьорът.

Трябва ли да се търсят общочовешки теми или трябва да се залага на локалните? Трябва ли да се „слиза“ на нивото на публиката? Какви липси запълва родното филмопроизводство и идва ли краят на дните на традиционните киносалони? Това са само част от въпросите, на които режисьорът дава отговор в подкаста.

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино у нас и наскоро обяви сесия за филмопроизводство на стойност над 4,5 млн. лева.

Обществената телевизия стартира специална мултиплатформена поредица, част от кампанията “Домът на българското кино”. В едноименния подкаст телевизията предлага честен разговор за българското кино с емблематични актьори, режисьори, сценаристи и продуценти, които споделят каква е рецептата за успешен български филм/сериал, трябва ли да има деление между фестивалните журита и публиката.

Мултиплатформеният проект „Домът на българското кино“ представя мнения, спомени от снимачната площадка и отговори на трудни въпроси за българското кино, които дават създателите на някои от най-впечатляващите и знакови филми и сериали на БНТ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад